Przykładowo na str. wp.pl - blokowanie poprzez wybranie elementu działa, ale tylko do czasu odświeżenia strony, ponieważ po każdym odświeżeniu/wejściu na stronę zmienia się kod elementu: screen. Jak skutecznie zablokować overlay z tym komunikatem?
I co właściciele takich serwisów mają z tego, że tak utrudniają blokowanie głupiego komunikatu o ciastkach? Przecież to nie jest reklama… Coraz częściej spotykam się z tego typu zagraniem i chciałabym nauczyć się blokować takie rzeczy. Może mi ktoś wytłumaczyć jak laikowi?
Nie można blokować/ukrywać, padają wtedy “komentarze anonimów”, player osadzony WP się nie ładuje.
https://github.com/PolishFiltersTeam/PolishCookieConsent#jak-zainstalować
W sumie na WP już sobie poradziłam. Okazało się, że wystarczy zablokować ciastka z tej witryny w przeglądarce.
Jednak pytanie jest ogólnie o to, jak blokować elementy ze zmiennym selektorem, a to nie tylko komunikaty o ciasteczkach, np. na Allegro też są takie upierdliwe elementy i coraz częściej spotykam się z taką praktyką na różnych stronach. Czasami nawet nie chodzi o reklamy, tylko jakiś zbędny, przeszkadzający element strony…
A chrzanić komentarze wszelkie, anonimów czy nie anonimów.
Player nie działa? Trudno, obejdzie się. Byleby nie było reklam i wyskakujących powiadomień o ciastkach, RODO-SRODO, innych babkach czy w ogóle innych tego typu gówien. Sorry, ale tak jestem cięty na to, że nie macie pojęcia.
Wiem, to jest moje zdanie, każdy ma prawo do oglądania tego co chce, ja mam prawo do nieoglądania. I nie oglądam.
Jeśli nie da się gdzieś wejść, to nie wejdę, prędzej zrezygnuje w ogóle, niż wejdę odblokowując reklamy.
No dokładnie. Ja tam i tak żadnych filmików nie oglądam ani nie czytam komentarzy. W ogóle rzadko zaglądam na WP, tylko czasami jak coś wyszukuję w Google, to trafiam na jakiś artykuł ze strony należącej do WP i wtedy chcę sobie móc przeczytać.
Bardziej zależałoby mi na jakiejś uniwersalnej poradzie odnośnie blokowania takich elementów na różnych stronach, nie tylko WP
To w takim razie trzeba działać dwutorowo.
Nano Defender, Nano Adblocker + włączenie większości filtrów jakie tam są + filtry majkiit. Plus uMatrix i zabawa w odblokowywanie tego, co chcemy, aby działało. Ja jeszcze mam blokadę HTML5.0 autoplay (aby nic się samo nie uruchamiało) i wyłączone gify.
Jakie filtry dodatkowo dać do Nano Adblockera?
Polecam stronę: https://github.com/MajkiIT/polish-ads-filter i stosowanie się do tego, co ta jest napisane.
Tylko gotowe filtry blokują reklamy i komunikaty o ciasteczkach, a ja na niektórych stronach chcę móc sobie ukryć też niektóre elementy strony, nie będące reklamą…
Czyli dla laika tworzenie takich filtrów byłoby zbyt skomplikowane?
Sprawa na tym polega, że Polskie Filtry RODO-Ciasteczkowe, to tuba do rymu i na WP blokuje tylko ikonę ciasteczka - 1 trafienie. Majki na githubie pasie się pewnie profitem, albo mu kazali ka?
Ja tam wyszukiwałem skrypty zbędne acz szkodliwe, do tego i dont care cookies tak, żeby strona funkcjonowała. I tak monit rodo ciasteczkowy pokazuje się i znika. Dobrze choć tyle.
To zrób fork i wydawaj własne xD.