od jakiegoś czasu myślę nad zainstalowaniem najnowszego Ubuntu, tylko miałem już kiedyś problemy ze sterownikami na linuxie i zastanawiam się czy zainstaluję stery USB do mojego adaptera firmy Sagem. Model: XG-762N
To jak to jest z tym nowym Ubuntu, polepszyła się sytuacja ze sterownikami do sprzętu TP?
Czy w ogóle są takie sterowniki? jeżeli tak, to czy działają stabilnie?
Najlepiej żeby wypowiedział się osoba, kto akurat używa liveboxa na tym systemie.
Mam widoczne sieci wifi. Jestem w szoku, ze nie instalując systemu mogę korzystać z internetu, tylko z live cd. Jestem na prawdę mile zaskoczony. Pewnie niedługo zainstaluję… oby nie było żadnych problemów np. z dźwiękiem. :x
Gdyby kiedyś w Ubuntu “zaginęła w akcji” działalność PulseAudio (nie ma dźwięku a w mikserze dostępne wyłącznie “null”), poratuj się wpierw tym:
* w terminalu, bez potrzeby użycia praw administratorskich wpisz lub wklej i potwierdź enterem:
cd $HOME && rm -rf .pulse
powyższa komenda ustawi w terminalu położenie na Twój bieżący katalog domowy oraz rekurencyjnie (czyli z całą zawartością) usunie ukryty w nim katalog konfiguracyjny (".pulse") serwera dźwieku PulseAudio dla aktualnego użytkownika. Zaraz po tym, wpisz w terminal i potwierdź enterem:
sudo apt-get update
co poskutkuje odświeżeniem bazy pakietów dostępnych w repozytoriach, z których korzysta Twoje Ubuntu. Zakończ tym:
Zainstalowałem Ubuntu 10.04 (Lśniący Lamparcik) i jest nawet lepiej niż się spodziewałem. Po prawie trzech dobach użytkowania nie mam z niczym problemu. Połączenie WiFi było oczywiście od razu, dźwięk był na początku bardzo złej jakości, ale po aktualizacji problem znikł, po prostu żyć nie umierać. Nie mam nawet co porównywać z poprzednim Ubuntu którego miałem (7.04 bodajże), z którym miałem nieprzeciętne problemy.