Ubuntu 11.04 + radeon 4650 agp błąd z renderowaniem obrazu


(Bitg) #1

Witam, jestem posiadaczem Radeona 4650 w wersji na AGP, czyli same problemy.

Zawsze kożystałem z windowsa, gdzie tego typu problemów nie było.

Jestem całkowicie zielony jesli chodzi o środowisko linuxowskie, więc wybaczcie moją niewiedzę, oraz to iż ten wątek już się zapewne pojawił wcześniej, ale byłem zbyt leniwy by to dogłębnie sprawdzić.

Ale do rzeczy.

Zainstalowałem Ubuntu, z poziomu instalacji wszystko wyglądało pięknie, ładnie.

Problem zaczyna się kiedy system ma zostac uruchomiony, podczas startu z dysku, lub uruchomienia systemu z poziomu płyty instalacyjnej, pojawia się błąd.

Mianowicie: Pokazuje się logo Ubuntu oraz te kropeczki, wszystkie są czerwone i nie mają animacji co kilka sekund monitor się wyłącza, zeby za sekundę się włączyć, czasem myszka reaguje, czasem nie. ponad to, przed pojawieniem się loadingu, słychać dźwięk włączania się ubuntu.

I ta cała zabawa trwa w prawie nieskończoność.

Prawie, bo po chyba 15 minutach zobaczyłem ekran logowania, wszystko zbugowane, tak jak by tekstury źle się nałożyły, i połowe ekranu zajmował inny "screen"

tak czy siak, na moje komendy, system reagował tak jak by był nisamowicie przeciązony, co każde wyłączenie się monitora i włączenie widać było jeden efekt mojego kliknięcia.

Cudem udało mi się zalogować, ale taka praca nie ma najmniejszego sensu.

Podłączyłem więc starego geforca 2 i co? i działa. tylko że nie podo kupowałem radka żeby wracać do gf 2 ^^

Jeśli macie jakieś pomysły jak naprawić te sytuacje, będe wdzięczny za każdą pomoc, a jeśli pomoże mi ładna niewiasta, pokusze się nawet o wynagrodzenie jej piwem :stuck_out_tongue_winking_eye:

Przypominam iż słowem kluczem jest tu AGP, strzelam że to w tym tkwi problem ponieważ amd strasznie miesza z sterownikami dla kart z procesorem tłumaczącym polecenia agp - pci express.


(Qba Lukaszczyk) #2

Ładna niewiasta ze mnie żadna, ale poradzę Ci zainstalować na GeForce, a potem zmienić kartę. Zobaczymy co dalej.


(system) #3

Najlepsze wsparcie na linuxa maja oczywiście karty graficzne Nvidia. Z starszymi Radeonami oraz tym bardziej zintegrowanymi kartami graficznymi typu Radeon występują problemy. Możesz poszukać również na własną rękę sterownika do tej karty graficznej


(system) #4

Używasz sterowników otwartych czy zamkniętych?


(Bitg) #5

W tej chwili żadnych, tak jak napisałem, nie da się uruchomić systemu sprawnie na radeonie, na Geforce uzywam otwartych.

Próbowałem zainstalowac sterowniki ze strony amd, ale nie umiem ich odpalić,

Tak jak napisałem, jestem nowy w świecie pingwina.

Sterowniki domyslnie chca sie odpalic przez notatnik.

Ponad to, nie da się zainstalowa javy, instalka wykrzacza się.


(Qba Lukaszczyk) #6

  1. To nie notatnik, tylko gedit.

  2. Musisz nadać prawa do uruchamiania się (PPM > Właściwości > Uprawnienia > Zezwolenie na wykonanie pliku jako programu)

lub przez terminal

chmod +x nazwa_pliku.rozszerzenie

(saturno) #7

Skąd wziąłeś sterowniki skoro wśród dostępnych systemów nie ma LInuksa?

zrzutekranu0017.th.png

Uploaded with ImageShack.us

Uruchom jakiegoś w miarę nowego Linuksa (jądro min. 2.6.xx) i podaj wynik polecenia:

lspci -n

(Bitg) #8

wynik: 00:00.0 0600: 8086:2570 (rev 02)

00:01.0 0604: 8086:2571 (rev 02)

00:06.0 0880: 8086:2576 (rev 02)

00:1d.0 0c03: 8086:24d2 (rev 02)

00:1d.1 0c03: 8086:24d4 (rev 02)

00:1d.2 0c03: 8086:24d7 (rev 02)

00:1d.3 0c03: 8086:24de (rev 02)

00:1d.7 0c03: 8086:24dd (rev 02)

00:1e.0 0604: 8086:244e (rev c2)

00:1f.0 0601: 8086:24d0 (rev 02)

00:1f.1 0101: 8086:24db (rev 02)

00:1f.2 0101: 8086:24d1 (rev 02)

00:1f.3 0c05: 8086:24d3 (rev 02)

01:00.0 0300: 10de:0181 (rev a4)

02:03.0 0401: 1102:0002 (rev 0a)

02:03.1 0980: 1102:7002 (rev 0a)

02:05.0 0200: 10ec:8139 (rev 10)

A co do sterowników, trafna uwaga, nie ma.

Najpierw ściągałem zawsze Wersje na PCIe, a dopiero potem hotfixa na AGP (taka jest procedura u ati) a teraz patrze ze hotfixa w istocie nie ma na linuxa :wink:

Konkluzja jest więc prosta, albo do śmieci idzie karta, albo system, bo razem wspólnie to one współpracować nie będą :wink:


(saturno) #9

Dziwna sprawa.

Podany przez ciebie wynik wstawiłem na http://kmuto.jp/debian/hcl/index.rhtmlx i wyszło że masz: GeForce4 MX 440 AGP 8x

O co chodzi?


(Bitg) #10

To bardzo proste, na Radeonie nie działał system poprawnie, więc musiałem podłączyć geforca, żeby w ogóle mieć płynny obraz, na szczęście udało mi się rozwiązać problem!

Dla użytkowników radeonów, w wersji AGP, wystarczy zainstalować sterowniki od amd na wersje pci express, i wszystko będzie działać :slight_smile: