Ubuntu 14.04 i Huawei E3131 H z Aero

Udało się może komuś połączenie jak w temacie? Może ktoś ma pomysł jak to zrobić skutecznie, bo obecnie Ubuntu pokazuje mi modem tylko jako pendrive i nijak nie wiem jak to zmienić. Dioda miga na niebiesko, a przy połączeniu z siecią powinna świecić stale na niebiesko (tak jest na Windows). Próbowałem sposobami z forum dotyczącego Aero ale mi nie działa.

Jakie sposoby z forum Aero próbowałeś? Nie możesz utworzyć połaczenia sieciowego dla Aero 2?

9ac77f397477770.jpg

Przerobiłem ten wątek http://forum.jdtech.pl/Watek-huawei-e3131-aero2-linux-to-dziala

Nadal nie znalazłem sposobu aby modem automatycznie łączył się z internetem. Nikt nie ma pomysłu na rozwiązanie owego problemu?

Musisz dodać własny skrypt startowy, który zapisze te dane do pliku. Lepszym sposobem byłoby skorzystanie  z UDev-a, ale na UDev się nie znam.

Co do skryptu startowego. Musisz utworzyć skrypt w katalogu /etc/init.d, a następnie podlinkować go do odpowiedniego katalogu(chodzi o runlevel 5). Nazwa dowiązania powinna zaczynać się na S, a następnie powinna być dosyć duża liczba, powiedzmy 99, po czym powinna następować nazwa skryptu.

W niektórych dystrybucjach jest skrypt /etc/init.d/boot.local. Jeżeli występuje, to w nim powinieneś umieścić magiczną linijkę, zamiast tworzenia nowego skryptu.

Nie ogarniam pisania skryptów.

Próbowałem połączenia na Linux Mint i innych opartych na Ubuntu 14.04 LTS (wszystko w pendrive). Niestety na rzadnym nie chce się przelłączyć w opcję modemu bez dodatkowych działań. Dopiero na Lubuntu 14.10 (również z pendrive) poszedł bez problemu. Ma ktoś pomysł jak wykorzystać ten fakt? Na forum poświęconemu Aero2 rownież pewnej osobie moja wersja modemu działa na Ubuntu 14.10, a na LTS nie chce.

Usuń

Mam wreszcie rozwiązanie tego problemu, bez większych kombinacji. Zastosowane na Linux Mint 17.2. Oto link http://ubuntupolska.pl/ask/d/7-sterowniki-do-modem-w-huawei Teraz działa mi jak na Windowsie, czyli automatycznie.

Hah :smiley: mój poradnik :stuck_out_tongue:

Jeśli to kogoś zainteresuje, to w Ubuntu 16.04 nie trzeba instalować dodatkowo sterowników. Przynajmniej owy Huawei działa od razu. Już w wersji 15.10 działał bez jakichkolwiek kombinacji.