Witam,
Poszukuję możliwości by uruchamiać firefoxa zaraz po załadowaniu się użytkownika. Tak, by każdy nowo, pierwszy raz logowany użytkownik mógł mieć uruchamianą apkę. Udało mi się jedynie zrobić to (tylko kiedy dany profil jest już utworzony). Drugą metodę która zrobiłem to utworzyłem za pomocą/etc/skel/Desktop shortcut do pożądanej strony by mogli ją sobie sami włączać.
Czy jest jeszcze jakaś możliwość by firefox uruchamiał się w trybie fullscreena? (w manualu nie ma odpowiedniej flagi), niby F11 jest ale wolałbym, aby od razu się włączało (bez wtyczki)
W /etc/skel lub dowolnej innej lokalizacji możesz stworzyć sobie taki profil domyślny. W katalogu domowym masz folder .config/autostart i tak wrzucasz pliki, które mają uruchamiać program przy autostarcie.
Przy tworzeniu użytkownika systemowego, możesz wydać polecenie utworzenia katalogu domowego, tak więc użytkownik nie musi się logować, abyś miał dostęp do /home użytkownika. No chyba że użytkowników trzymasz w bazie LDAP?
@roobal czy jeżeli stworze taki profile domyślny (kopiując wszystko ze swojego folderu domowego), czy pliki nie zostaną nadpisane przez profil który się utworzy? Czy folder /skel/ dodaje pliki do profilów po ich utworzeniu? nadpisze je?
Jeżeli chcesz skrypt, to skrypt kładziesz w /usr/local/bin (nazwa powinna być unikatowa) i w pliku desktop podajesz w odpowiednim miejscu ścieżkę do skryptu.
Dlatego pytałem czy użytkownicy są w bazie LDAP. W konfiguracji PAM wskazujesz skąd ma być kopiowany profil przy tworzeniu katalogu domowego użytkownika w momencie jego logowania.