Witam. Instalowałem dzisiaj środowisko KDE dla Ubuntu i złapałem się na tym, że nie wiem jak to odpalić. Wydawało mi się, że wcześniej chyba była opcja uruchamiania tego po wylogowaniu się, gdzieś w górnym rogu, albo przy nazwie użytkownika, ale teraz nie mogę tego znaleźć. Podejrzewam, że może po aktualizacji to dalej jest dostępne, tylko schowane gdzieś w opcjach, a ponadto pewnie można to zrobić z terminala. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak się do tego zabrać. Byłbym wdzięczny.
Jak prawidłowo zainstalowane i skonfigurowane to będzie przy nazwie użytkownika ikonka
ubuntu, tam znajdziesz ustawienia wyboru środowiska.
https://www.ubuntupit.com/install-various-desktop-environment-ubuntu/#13_Razor-qt
Robiłem wg tego tutoriala. No i nie mam. Jest to o tyle dziwne, że chyba od razu po instalacji Ubuntu 17.10 miałem tam przy logowaniu wybór pomiędzy Xorgiem, a Waylandem. Rozumiem że to nie są środowiska graficzne, ale chyba skoro wersja systemu się nie zmieniła to powinno to być.
Dobra. Już mam. Po prostu za pierwszym razem musiałem zainstalować coś źle, a po drugim nie restartowałem. Swoją drogą póki co to strasznie wolne te kde. Wydaje mi się, że jak je miałem pod Manjaro to odrobinę szybciej chodziło, choć może mi się wydaje.
Myślę że się nie wydaje manjaro działa trochę szybciej od ubuntu.
Ja na Ubuntu kilkarazy bawiłem sie w instalację innych GUI niz te domyslne w dystrybucjach i odziwo zawsze te doinstalowane coś mieszały, a to znikało z Ustawien drukarki, a to znikło sieci, wiec juz nie dłubie.
Próbowałem rózne Linuxy, ale tylko Ubuntu i Mint najnowsze obsługują Asus BT-400 na USB i sa naprawde proste w uzyciu, jak chodźby instalacja drukarek, gdzie wystarczy zainstalowac drivery przez terminal i w GUI dodac drukarke.
Jest jakaś w tym racja, ale ja drukarek nie mam tak że mi na nich nie zależy.
W Manjaro 17.1.7 jest jak w Ubuntu z tym co we wczesniejszym poście napisałem czy nie?
No ja zainstalowałem Plasmę na Ubuntu z racji tego, że Gnome mnie wnerwiał pod każdym względem. Jeżeli ludzie najbardziej chwalą Gnoma i Cynamona ze względu na funkcjonalność, to ja jakoś tego nie czuję. Plasma mi odpowiada nie tyle ze względu na wygląd (choć też), ale przede wszystkim jest dla mnie łatwiejsza i bardziej czytelna od innych środowisk, na których próbowałem coś robić.
No a zainstalowałem sobie na Ubuntu, chociaż to jest odradzane, bo szybciej i łatwiej.
Wiesz po doinstalowaniu innego GUI też potrafią znikać ustawienia i tak dalej ale manjaro działa
trochę szybciej na moim staruszku.
Ja zdecydowanie GNOME
Ja sie pytam o drukarki i Bluetooth
Jeszcze pisza, że w Manjaro 17.1.7 dodali ZFS to jakis nowy system plików?
Ja się poddałem z Manjaro przez błędy na jakie nigdy wcześniej się nie napotkałem. Chciało się zaktualizować więc zgodziłem się. Wywaliło błąd podczas aktualizacji i komputer przestał odpalać system. Pomyślałem więc, że może najprościej byłoby zainstalować jeszcze raz z płyty, bo system był prawie świeżo nagrany, ale nie dało rady. Ktoś mi potem powiedział jak to zrobić z pendrive’a przez Chroota, ale i tak wydawało mi się, że przy każdej okazji coś się krzaczy.
ZFS nie mam pojęcia, Bluetooth na manjaro działa w kratkę na Cinamon działa nie stabilnie w
XFCE działa prawidłowo ale brak ustawień drukarek.
To nie wgrywam. Zostaje na razie na tym https://ubuntubudgie.org/ 17.10.1 i czekam na 18.04 LTS stabilne
Przy okazji… Bo to w sumie chyba prawie to samo pytanie. Kubuntu to niby Ubuntu tyle, że z domyślnym KDE zamiast Gnomem. Czyli jeżeli mi pasuje KDE, a mam zainstalowane Ubuntu, to jest sens instalować Kubuntu w miejscu Ubuntu, czy wystarczy to co mam czyli doinstalowana Plasma. Pytam, bo być może Kubuntu jest jakoś optymalizowane pod Plasmę, ale pewności co do tego nie mam.
Mi na Kubuntu nie chciała ruszyć drukarka i problem był z Samba. Niby to Ubuntu, ale coś namieszali. Ja bym nie kombinował bardziej, działa to działa
To twój wybór z tym ze mając zainstalowane dwa środowiska graficzne musisz się liczyć z związanymi z tym niedogodnościami.
Chodzi o to że menu masz przeładowane programami z dwóch środowisk graficznych. System chodzi na pewno wolniej bo ładowane są biblioteki z dwóch środowisk graficznych.
Mogą też pojawiać się też różne nie przewidziane kłopoty. Ja na KDE doinstalowałem rzekomo bardzo lekką przeglądarkę obrazów z LXDE. Efektem tego było to że ta lekka przeglądarka pochłaniała RAM jak szalona a obrazy zamiast wczytywać się szybciej wczytywały się wolniej nawet niż w Gwenview z KDE.
No dobra. Czyli rozumiem, że jeżeli jednego środowiska jestem pewien, to dla płynności działania systemu powinienem mieć tylko je zainstalowane. A czy odinstalowywanie domyślnego środowiska graficznego jest bezpieczne? Pytam bo właśnie zainstalowałem sobie Antergosa z domyślnym KDE. Działa w sumie niewiele (o ile w ogóle) szybciej niż na Ubuntu. Czy jeśli zainstalowałbym sobie powiedzmy Deepina i odinstalował KDE, to system mógłbym się wywalić przez to, albo mogłyby się pojawić błędy?
Co do wielu środowisk. Nie powinno być straty na zużyciu ramu/szybkości, o ile nie będziesz mieć uruchomionych programów nie pochodzących z danego środowiska.