Witam mam następujący problem , próbuje bawić się Ubuntu server i postawić na nim binda i dnsy. Znalazłem ciekawy poradnik tylko nie mogę rozgryźć tej części:
- Przegląd i konfiguracja sieci.
Jedną z podstaw całej konfiguracji jest zewnętrzny adres IP, który pozwoli innym użytkownikom
(z zewnątrz) na dostęp do usług naszego serwera.
W moim przypadku eth0 posiada zewnętrzny adres IP tzw sticky IP (adres ip przyznawany dynamicznie przez DHCP, ale nie zmienny), eth1 wewnętrzny adres IP.Edytujemy, dodajemy i konfigurujemy plik /etc/network/interfaces.
lo – localhost
eth0 – adres IP przypisywany automatycznie (DHCP od ISP),
eth1 – adres IP wewnętrzny serwera,
Jeżeli mamy stały zewnętrzny adres IP od ISP, dodajemy go w ten sam sposób jak adres do interfejsu eth1.Przypisujemy adres IP do eth1 jak poniżej…
U mnie plik /etc/network/interfaces wygląda następująco
# interfaces(5) file used by ifup(8) and ifdown(8)
auto lo inet dhcp
iface lo inet loopback
ifconfig zwraca mi takie wartości na obecną chwilę , mam u usługodawcy zewnętrzne ip przypisane do routera które przechodzi chyba przez dhcp i na routerze porty przekierowane i mogę wejść z zewnetrznego ip , jaki również mam dostęp z poza wewnętrznej sieci
Tylko teraz , nie wiem jak to ustawić według tego poradnika , moje próby kończą się na tym , że połączenie znika a edycja nic nie pomaga pewnie robię coś źle.