Ubuntu 18.04 - sprawa dot. Bluetooth i błąd podczas uruchamiania

Jak w temacie:
Mam dwie sprawy - otóż:

mój problem dotyczy uruchamiania się Ubuntu. Podczas rozruchu i wczytywania się systemu pojawia się komunikat:

Błąd: Brak tablicy symboli.
Naciśnięcie dowolnego klawisza kontynuuje.

O co tu chodzi? System wstaje po tym naciśnięciu, ale denerwuje mnie ten błąd. Jak go się pozbyć?

Drugą sprawą jest wygodny sposób na sparowanie się z głośnikiem Bluetooth. W wersji 16.04 była taka ikonka BT, po wciśnięciu której można było od razu połączyć się ze sparowanym urządzeniem, a tu żeby to zrobić trzeba Wchodzić do ustawień systemu. Jest jakiś sposób na dodanie wygodnego panelu z urządzeniami Bluetooth i możliwością połączenia się?

Z góry dzięki

A co zrobiłeś, czystą instalację czy aktualizację?
Jeśli aktualizację to uruchom livecd i sprawdź czy problem dalej występuje.

Robiłem aktualizację przez moduł aktualizacji wbudowany w system. Ubuntu pytało, czy podmieniać jakieś pliki *.conf na nowszą wersję, a ja się zgadzałem - może to źle?

i co? Jak tego błędu przy starcie się pozbyć?
T%en komunikat oznaczałby, że system ma problem z kodowaniem znaków, ale mogę się mylić.
Dodam, że polskie litery działają.

Piszą, żeby przeinstalować GRUB:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/1633839

Tam jest opis buga. Jakim poleceniem w Terminalu przeinstalować Gruba? Pytam, bo nigdy tyego nie robiłem, Gdyż nie było takiej potrzeby.

Spróbuj za pomocą programu boot repair i w opcjach zaawansowanych ustawić reinstall grub