Ubuntu 18.04 - źle chodzi na VMWare


(przemek1234) #1

Witam. Wgrałem z ciekawości Ubuntu 18.04 na wirtualnej maszynie VMWare Workstation 14 Player i szczerze to tak źle działającego systemu dawno nie widziałem. Windows 10 April 2018 Update to przy tym mistrz stabilności i wydajności. Chodzi wolno jak nie wiem, nawet strony nie można otworzyć. Co chwilę się coś crashuje. W ciągu 5 minut po instalacji zcrashował się Firefox na Google, panel ustawień oraz aktualizator systemu. Nie mówiąc, że przy pierwszej próbie zcrashował się instalator, podczas drugiej zamarzł i dopiero za trzecim razem się system zainstalował.

I mam pytanie do użytkowników Linuksa: Ten system tak ma czy to wina VMWare? Czy można coś z tym zrobić czy chcąc mieć Linuksa na VM lepiej odpuścić sobie Ubuntu 18.04 i wziąć coś innego?

EDIT:
OK. Po wgraniu aktualizacji i restarcie, system jest stabilniejszy, ale wolno chodzi dalej.


(marcin82) #2

Instalowałeś VMWare Tools?
https://kb.vmware.com/s/article/1022525

Na pewno odczujesz poprawę wydajności. Jakie zasoby przydzieliłeś maszynie wirtualnej?


(przemek1234) #3

Instalowałem przez Easy Install, on VMWare Tools wgrywa sam. I są wgrane, bo okienko się skaluje

Zasoby przydzielone:
-4 logiczne procesory
-2 GB RAM
-768 MB VideoRAM
-3D włączone.

Sam mam w laptopie:
-CPU: Intel Core i5-8250U
-GPU: Intel UHD Graphics 620 + NVIDIA GeForce MX150
-SSD: 256 GB
-RAM: 8 GB DDR4 - 2133 MHz
-OS hosta: Windows 10 wersja 1709.


(D35CART35) #4

2 GB ram może być za mało dla Gnome.


(gom1) #5

To jest właśnie powód, dla którego nigdy nie testuję systemów w wirtualkach. Można się zrazić widząc, jak zwirtualizowane systemy potrafią chrupać. Zwłaszcza jeśli chodzi o środowisko graficzne. Tylko “na metalu”! :slight_smile:


(marcin82) #6

Ale to musisz z poziomu Ubuntu zainstalować … jak Easy Install? Nie chce mi się nic sprawdzać …

Dałbym przynajmniej 4GB RAM dla tej maszyny jak chcesz testować.


(przemek1234) #7

Easy Install to jest wbudowany w w VMWare automat, który instaluje wspierane systemy, a następnie dodatki VMWare Tools.

Chyba znalazłem powód. Zobaczcie ile to zajmuje RAM-u:

Spróbuję dać 4 GB RAM.


(marcin82) #8

Pisano, że są wycieki pamięci:
https://www.dobreprogramy.pl/GNOME-zawinilo-Ubuntu-powiesza-Paskudny-wyciek-pamieci-daje-sie-we-znaki,News,87014.html .


(przemek1234) #9

Ustawiłem 4 GB RAM i jest w miarę OK. Dzięki za sugestie.


(marcin82) #10

Sprawdź na wszelki wypadek zcy masz zainstalowane “tools” bo coś mi to słabawo wygląda :smiley:
vmware-toolbox &

Jak będzie “No such file or directory” to znaczy, że nie masz, a system będzie działał bez tego kulawo.

Próbowałem instalować Ubuntu, ale się zawiesiło … :smiley:


(przemek1234) #11

Otóż okazało się, że były tylko open-vm-tools. A tych od VMWare nie było. :grinning:


(marcin82) #12

No mówiłem …


(saturno) #13

Należało doinstalować: open-vm-tools-desktop oraz uruchomić ponownie system i powinno działać prawidłowo.

Z resztą samo VMware zaleca instalację: open-vm-tools: https://kb.vmware.com/s/article/2073803