Tydzień temu pierwszy raz podczas aktualizacji „coś się popsuło” i przy następnym uruchomieniu systemu powitał mnie BusyBox, gdzie odpaliłem fsck i wyglądało na to, że wszystko działa prawidłowo.
Kilka dni temu zauważyłem, że system dziwnie wygląda - poznikały ikonki programów, tak samo np. ikonki w ustawieniach:
W mojej ocenie, to zawartość cache można zawsze usunąć. Nie wiem, czy obsługa ikon jest zawsze zgodna wstecz. W sumie, to chyba tak, bo to standardy Freedesktop, czyli niezależne od środowiska, chociaż z parciem na Gnome.
Faktycznie .cache można wyczyścić. Wyloguj się, przełącz na TTY, Alt+Ctrl+1 albo pierwszy wolny. Zaloguj się na swojego użytkownika. Usuń zawartość .cache:
Niestety nic to nie dało…
Brak folderu „gtk-4.0”.
Przejrzałem te foldery i w sumie nie było tam za wiele ciekawych rzeczy, aczkolwiek dane dostępowe do połączeń by mi się przydały
Skoro je przejrzałeś i stwierdziłeś, że raczej nic w nich nie ma, to pewnie wiesz, jak przywrócić kopie zapasową?
Dajesz:
rm -r nowykatalog # nowy katalog, to katalog, z którego wcześniej wykonałeś kopie
mv kopia nowykatalog # np: mv ~/.config/gtk-2.0-kopia-zapasowa ~/.config/gtk-2.0
Wszystko po znaku hash (#), to po prostu wiadomość dla użytkownika/programisty. Jest to moja sugestia i nie wklejasz tego do terminala. Wykonuj to z terminala (CTRL+ALT+n, jak pojawi się czarny ekran z pytaniem o nazwę użytkownika - login - to się logujesz i wykonujesz opisane kroki).