Ubuntu 5.10 do 6.06

Witam. Po raz kolejny prubuję się przesiąść na linuxa. Tym razem wybur padł na ubuntu ale miałem tylko płytkę z 5.10 więc ją zainstalowałem późnioej pakiety językowe oraz 212 poprawek. Jak zaktualizować system do 6.06 proszę o wytłumaczenie łopatologiczne

http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_pl#M … .99_Ubuntu

IrasB dziękuje bardzo. poradze sobie bez problemu a czy warto jest z 6.06 aktualizować dalej?

myślę że warto…nowsze ubuntu to mniej błędów łatwiejsza i przyjemniejsza obsługa także przyjemniejsze dla oka i najnowsze pakiety. Ja korzystam i jestem zadowolony :slight_smile: Bardziej niż z 6.06 :slight_smile:

Wersja 6.06 LTS ma wsparcie jeszcze przez 2 lata, 6.10 czyli nowsza do momentu wydania serii 7 czyli gdzieś do kwietnia…

Zgadzam się całkowicie…Wybór należy do Ciebie…

Boże, aktualizacja o jedną wersje jest nie zalecana, a co dopiero o dwie, Najbezpieczniej zaktualizować to podmieniając repozytoria, nie sądze aby system, się podniósł ( Nie mam na myślę X-server) , ale zrobisz taki bałagan z paczkami, i zależnościami ze dziękuję. Jak chcesz spędzić ferie na naprawie systemu polecam 8)

El Presidento ma rację. Bezproblemowe aktualizacje z wersji na wersję miałem tylko w przypadku Slackware. W Ubuntu z 6.06 do 6.10 też większych problemów nie było, ale jednak trzeba było po tej czynności poświęcić kilka minut na doprowadzenie go do stanu używalności. Podejrzewam że z aktualizacją dwóch wersji w górę mogą być większe problemy.

Ściągnąłem 6.10 i zainstalowałem ją od razu a nie poprzez aktualizowanie systemu ale mam problem z internetem. Mam go pod sieciówkę w 5.10 podałem bramę, ip, maskę i ruszyło a tutaj nie wiem co mam zrobić i gdzie. proszę wytłumaczcie mi

System>Administracja>Sieć i wklepujesz co trzeba…