Ubuntu 64-bit - czy warto instalować wersje systemu 64-bit?

Witam wszystkich .

Mam pytanie ( chyba głownie do uzytkowników ubuntu).

>>> Czy warto instalować wersje 64-bitowa systemu Ubuntu? Wiem ,że nowa architektura to przyszlosc. ile moze wynosic okolo wzrost szybkosci dzialania systemu , programów ?

Mam procka AMD Athlon 64 3000+.

Wiem ,że sa problemy z flashem, formatem rmvb … ( ale wiem sa na to sposoby :slight_smile: )

>>> Mam kolejne pytanie - czy na archtetkurze systemu 64- bitowego Ubuntu - bede mógł instalować programy 32-bitowe , jezeli nie znajde jego wersji 64-bitowej?

Niech uzytkownicy wersji 64-bitowego Ubuntu wypowiedza z czym mieli problem po przesiadze na 64-bity.

Źle rozumiesz pojęcie architektury. Wszystko zależy od tego jaki masz procesor(czy 32-bitowy czy 64-bitowy). Jeśli masz 32 to systemu(jak i każdego programu 64) 64 bitowego nie zainstalujesz.

Przeczytaj to i zdecyduj czy warto.

Jak napisalem wyzej mam procka AMD Athlon 64 3000+ czyli tzn. AMD64 - czyli obslugujacy 64-bitowe systemy.

jak procesor jest 64 bit to i kernel i reszta systemu powinny być też 64 bit.

użycie softu 32 bitowego prawdopodobnie spowoduje przełączenie się procesora w tryb 32 bitowy i prawdopodobnie spadek jego mocy obliczeniowej.

Ja mam 64bit Ubuntu i sobie je chwale.

Hmmm, ciekawa teoria.

Jakoś nie mogę dostrzec “spadku mocy” po przejściu z 64 na 32 bity w Linux’ie, jak i wzrostu “mocy” po przejściu w Windows’a XP na XPx64!

LOL nie no sry ale takiej glupoty to jeszcze nie widzialem -_-, pomysl jak procesor 64 bitowy moze przezucic sie na 32 -_- ? tak sam z siebie bo ma zainstalowny OS w pod 32 oO ???

Haha piotrek2 masz pojęcie co ty piszesz?

A co do tematu no to ja też radzę chociaż spróbować, zawsze można zainstalować ponownie wersję 32-bitową, szczególnie jeżeli ma się osobną partycję na /home (polecam takie rozwiązanie). Głównym argumentem przeciwko 64 to Flash, ale to nie problem, ciekawe tylko kiedy Adobe obudzi się i zrobi w końcu wersję 64…