Zaznaczam że jestem początkującym użytkownikiem Ubuntu i Linuxa. zainstalowałem go w czasie długiego weekendu poprzez program wubi - instalacja rewelacyjna zero problemów (zainstalowałem na wolnej partycji bez systemu po przeczytaniu kilku opinii że niszczy partycje systemową). Jako że używam głównie przeglądarki internetowej i od czasu do czasu komunikatora uważam że Ubuntu jest świetnym rozwiązaniem. Compiz Fusion to jest rewelacja. Nie znam jednak odpowiedzi na kilka pytań:
Czy jest możliwość instalowania programów pobranych z internetu bez używania konsoli (ale nie programów z dodaj/usuń ani z pakietów z synaptic). Wiem że bez problemu instalują mi się programy z rozszerzeniem deb ale jak zainstalować inne np. z rozszerzeniem tar.gz - po rozpakowaniu. Chodzi mi cały czas o nie używanie terminala. a tak przy okazji- istnieją jakieś strony z programami z rozszerzeniem deb?
W jaki sposób sprawdzić jaka jest wersja linuxa? 64 czy 32 bitowa
Czy idzie ustawić w Compiz Fusion lub innych edytorach okien taką opcję żeby otwarte okna można ustawiać jak “książki na regale” bokiem z opisaną nazwą okna?
Podczas włączania pierwszy raz firefoxa pojawiły się opcje pobrania flasha. Pobrałem jedną z nich - nie pamiętam jaką i nie działają mi niektóre stronki z filmikami (np. gazeta.pl radiozet.pl - 7 dzień tygodnia- nie działa odtwarzanie audycji). Youtube działa prawidłowo. Reklamy (zablokowane ad blockiem) też działają. Jaka może być tego przyczyna i co musiałbym zainstalować.
Trochę dużo pytań jak na jeden raz i trochę rozwlekłe ale jakby ktoś znał na nie odpowiedź i podzieliłby się ze mną byłbym bardzo wdzięczny.
W repozytoriach jest bardzo duża liczba programów. Gdyby czegoś brakowało można skompilować ze źródeł, ale wtedy bez konsoli się nie obejdzie. Jeżeli jakiegoś programu ci brakuje to zainteresuj się dodatkowymi repozytoriami, wszystko jest opisane na forum ubuntu.
Hmm przychodzi mi do głowy “uname -m” z konsoli
Hmm można okno zwinąć, sprawdź System → Preferencje → Skróty klawiszowe i przełączenie trybu zwinięcia - ja mam ustawione Alt + F4
Skoro youtube działa to pewnie masz flashplugin-nonfree (czyli ten od Adobe), żeby się dowiedzieć jaki masz sprawdź po prostu w Synapticu który masz zainstalowany.
dzięki nr47. Dowiedziałem się że mam wersję 64bitową. i zauważyłem że jak instalują mi się programy to są pobierane wersje z końcówką amd64 a ja mam Core 2 Duo czy to normalne.
z tymi oknami to chodziło mi żeby wyglądały jak w 3D żeby można było je obrócić bokiem( bardziej opisowo - jeśli normalnie otwarte okno to okładka książki to chodzi mi żeby je tak obrócić żeby było widać brzeg książki z tytułem) nie wiem jak to inaczej opisać . ale dzięki za podpowiedź ze skrótami klawiszowymi. dzięki temu odkryłem kilka opcji których nie wykorzystywałem.
A mi się wydaje że Compiz domyślnie nie ma tego, o czym piszesz. Możliwe jednak że istnieją jakieś wtyczki dodające taką funkcje. Jest kilka rodzajów przełączników okien, ale książek to one nie przypominają.
Miałeś chyba na myśli niszczenie dysku w laptopach podczas zasilania z baterii ??
W takich paczkach zazwyczaj są pliki o nazwie INSTALL i Readme lub jeden z nich, w którym przeczytasz jak instalować dany program, a najcześciej muszisz kompilować wpisując w konsoli:
dzięki wszystkim za informacje nr47dzięki za skróty i wersje, roobal dzieki za getdeb i Looking Glass troche poczytałem na ten temat i sciągam live CD żeby sprawdzić. ale użytkownicy nie są zachwyceni.