Witam. Po instalacji sterowników do Radeona 9550 (ze strony ati, oficjalne) zaczął się problem z systemem, a mianowicie- po momencie jak przejdę okno logowania nic nie mogę zrobić, bo wszystko staje się białe Nie wiem, jak rozwiązać ten problem. Z góry dziękuję za pomoc,
Ok, ściągnąłem pakiet fglrx-control i zainstalowałem, jednak jest problem w kolejnym punkcie tzn, kiedy mam użyć komendy
sudo gedit /etc/X11/xorg.conf
wyświetla mi się takie coś :
No protocol specified
cannot open display:
Uruchom "gedit --help" aby zobaczyć listę wszystkich dostępnych opcji.
A drugiego punktu w ogóle nie mogę ruszyć, bo terminal nie reaguje na komendę ‘fglrxconfig’ Powyższego problemu się pozbyłem- pomógł restart. Teraz pojawia się kolejny, bo w xorg.conf nie mam w ogóle linijki Driver “ati” lub Driver “Radeon”. Wkleję tu swojego xorga, bez komentarzy, doradźcie mi co powinienem w nim zmienić
Tego problemu już się pozbyłem, xorg.conf odpala się i mogę go edytować, ale…nie mam tam czego edytować, bo nie ma takiej linijki jak Driver “ati” lub Driver “Radeon”. Tak jakby po prostu nie było żadnych sterowników a ta paczka fglrx nic mi nie dała.
Mam tą samą kartę i miałem ten sam problem. Winne są sterowniki! Jeśli masz te sterowniki “ati-driver-installer-8-6-x86.x86_64.run”. To nie będziesz miał sprawnego obrazu.
Biały ekran
Aplikacje OpenGL poszatkują cały ekran.
Ściągnij starszą wersję. 8-5 działają dobrze a 8-6 to tragedia!
a czytaliście to co napisał sam producent?? wolne owszem chodzą ale zamknięte… no skoro uważacie ;] ja potrafię czytać poza tym próbowałem instalować sterownik ;] i się nie zainstalował ;] a po próbie instalacji przez envy sterownika zamkniętego była buba ;]
W dniu09.07.2008, o godzinie15:07został dopisany post przez gothmori
zaraz Wam wyślę screen ;]
W dniu09.07.2008, o godzinie15:27został dopisany post przez gothmori
próbowałem jako zwykły user, jako root, próbowałem odpalić plik instalacyjny z zezwoleniem użycia pliku jako programu i nothing ;] nadal panowie się upierają przy swoim?? w instrukcji do mojego sterownika również była informacja że sterownik obsługuje red hata i susa ;]
no to miłego dnia ;] ja polecam envy i automatyczny wybór sterownika ;] mnie to uratowało ;] bo chciałem na siłe zainstalować i nie wyszło… wyszła buba z masełkiem ;]
nie wiem nie próbowałem ;p na pewno pójdą na fedorze ;] jeśli ktoś będzie miał odrobinę szczęścia to może trafi i mu się uda ;] ale na na debianopodobnych tworach stery nie pójdą ;]
Gothmori skąd wytrzasnąłeś takie muzealne stery? :o
Najnowsza wersja to 8.6 które są tak powalone że compiz=biały ekran, gra openGL=poszatkowany obraz…
Ja miałem w moim radku 9550 stery 8.5 działały bardzo dobrze. Ale doszłem do wniosku że zostaję przy otwartych sterach. Prawie żadnej różnicy w wydajności a wideo przy compizie można oglądać. :lol:
Oczywiście moja karta ma 256 MB pamięci a stery dają jej 64…
Ati catalyst control center pokazuje 256 a dxdiag (wine) pokazuje 64… i wydajność ogólna z 64 (Geforce 2)