Ubuntu 8.04 Radeon 9550 - biały ekran

(Georgebush1991) #1

Witam. Po instalacji sterowników do Radeona 9550 (ze strony ati, oficjalne) zaczął się problem z systemem, a mianowicie- po momencie jak przejdę okno logowania nic nie mogę zrobić, bo wszystko staje się białe :slight_smile: Nie wiem, jak rozwiązać ten problem. Z góry dziękuję za pomoc,

Luser

(kamil_w) #2

OK. sterowniki oficjalne ze strony ATI… ale czy do dobrej karty graficznej?

(Georgebush1991) #3

Jak wspomniałem- sterowniki do Radeona 9550- a taką właśnie mam kartę :slight_smile:

(mati75) #4

Ubuntu ma problem z tą kartą. Tutaj instrukcja jak zainstalować poprawnie sterowniki.

(Georgebush1991) #5

Ok, ściągnąłem pakiet fglrx-control i zainstalowałem, jednak jest problem w kolejnym punkcie tzn, kiedy mam użyć komendy

sudo gedit /etc/X11/xorg.conf

wyświetla mi się takie coś :

No protocol specified

cannot open display: 

Uruchom "gedit --help" aby zobaczyć listę wszystkich dostępnych opcji.

A drugiego punktu w ogóle nie mogę ruszyć, bo terminal nie reaguje na komendę ‘fglrxconfig’ Powyższego problemu się pozbyłem- pomógł restart. Teraz pojawia się kolejny, bo w xorg.conf nie mam w ogóle linijki Driver “ati” lub Driver “Radeon”. Wkleję tu swojego xorga, bez komentarzy, doradźcie mi co powinienem w nim zmienić :slight_smile:

Section "InputDevice"

	Identifier	"Generic Keyboard"

	Driver "kbd"

	Option "XkbRules"	"xorg"

	Option "XkbModel"	"pc105"

	Option "XkbLayout"	"pl"

EndSection


Section "InputDevice"

	Identifier	"Configured Mouse"

	Driver "mouse"

	Option "CorePointer"

EndSection


Section "Device"

	Identifier	"Configured Video Device"

EndSection


Section "Monitor"

	Identifier	"Configured Monitor"

EndSection


Section "Screen"

	Identifier	"Default Screen"

	Monitor "Configured Monitor"

	Device "Configured Video Device"

EndSection


Section "ServerLayout"

	Identifier	"Default Layout"

	Screen "Default Screen"

EndSection
(matiit) #6

co do: No protocol specified

Robisz to gdy masz Xy?

tzn gnome jest włączone?

Jeszcze spróbuj przed tą komendą:

xhost +
(Georgebush1991) #7

Tego problemu już się pozbyłem, xorg.conf odpala się i mogę go edytować, ale…nie mam tam czego edytować, bo nie ma takiej linijki jak Driver “ati” lub Driver “Radeon”. Tak jakby po prostu nie było żadnych sterowników a ta paczka fglrx nic mi nie dała.

Tak, robię to przy włączonym gnome

(Kynski) #8

A spróbuj zainstalować moduł kernel’a do fglrx.

Najpierw pokaż wyniki:

apt-cache search fglrx | grep kernel
(system) #9

Mam tą samą kartę i miałem ten sam problem. Winne są sterowniki! Jeśli masz te sterowniki “ati-driver-installer-8-6-x86.x86_64.run”. To nie będziesz miał sprawnego obrazu.

  1. Biały ekran

  2. Aplikacje OpenGL poszatkują cały ekran.

Ściągnij starszą wersję. 8-5 działają dobrze a 8-6 to tragedia!

Sprubuj te: https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/ … x86_64.run

(Morietto) #10

że tak się z ciekawości zapytam czy bez sterów nie działało??

a tak w ogóle to ekhm!! ati to robi stery tylko pod red hata i novela!! znaczy się nie nowela tylko susa ;p

miałem podobne przygody bo coś mi odbiło zeby zainstalować pod mojego radeona oficjalne stery… po co jak bez nich wszystko działa ;((

https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/www2.ati.com/drivers/linux/linux_cat86-inst.html :

stery ati nie chodzą na ubuntu!! ;] przynajmniej nie te do kart 9xxx ;]

W dniu 09.07.2008 , o godzinie 3:15 został dopisany post przez gothmori

o ile pamiętam ja to naprawiłem swoją ruinę programem envy…

sudo apt-get install envyng-core envyng-qt envyng-gtk

potem

sudo envyng -g

-g to tryb gtk

-t to tryb tekstowy

-k to tryb qt4

i po odpaleniu wybierasz aby envy zainstalowała automatycznie ster ;] o ile pamiętam u mnie to pomogło ;]

(Kaka') #11

Totalna bzdura. Jeżeli nie posiadasz potwierdzonych informacji, proszę nie wprowadzaj innych osób w błąd.

(matiit) #12

Co ma do tego dystrybucja?

Sterowniki są przeznaczone dla kernela i Xorga.

(Kynski) #13

gothmori , gadasz kompletne bzdury.

Sam posiadałem kartę ATi, wiesz co Ci powiem? Sprawowała się całkiem nieźle jak na brak wsparcia od ATI.

Sterowniki ati , myślę że mowisz o wpisie w xorg.conf:

Driver "ati"

Dla twojej skromnej wiadomości to nazwa sterownika została zmieniona na radeon od jakiegoś tam kernel’a.

Ale WOLNE i ZAMKNIĘTE sterowniki w Ubuntu chodzą, i sprawują się całkiem dobrze.

(Morietto) #14

a czytaliście to co napisał sam producent?? wolne owszem chodzą ale zamknięte… no skoro uważacie ;] ja potrafię czytać poza tym próbowałem instalować sterownik ;] i się nie zainstalował ;] a po próbie instalacji przez envy sterownika zamkniętego była buba ;]

W dniu 09.07.2008 , o godzinie 15:07 został dopisany post przez gothmori

zaraz Wam wyślę screen ;]

W dniu 09.07.2008 , o godzinie 15:27 został dopisany post przez gothmori

zrzutekranu2qe6.png

próbowałem jako zwykły user, jako root, próbowałem odpalić plik instalacyjny z zezwoleniem użycia pliku jako programu i nothing ;] nadal panowie się upierają przy swoim?? w instrukcji do mojego sterownika również była informacja że sterownik obsługuje red hata i susa ;]

no to miłego dnia ;] ja polecam envy i automatyczny wybór sterownika ;] mnie to uratowało ;] bo chciałem na siłe zainstalować i nie wyszło… wyszła buba z masełkiem ;] :wink:

(matiit) #15

Pff może po prostu nowe stery nie pasuja do radeona 9xxx

Bo do dystrybucji w miarę nowej będą pasować każdej…

Tyle. :stuck_out_tongue:

(Morietto) #16

nie wiem nie próbowałem ;p na pewno pójdą na fedorze ;] jeśli ktoś będzie miał odrobinę szczęścia to może trafi i mu się uda ;] ale na na debianopodobnych tworach stery nie pójdą ;]

(matiit) #17

idz dalej w zaparte…

(Morietto) #18

ja nie idę w zaparte ;] sam możesz wyczytać na stronie ati ;] i jest link do screenu ;]

(matiit) #19

AMD wspiera te systemy, czyli na nich *Powinno* działać…

Co do Twojego screena… to prawdopodobnie zbyt nowa wersja xservera… i właśnie te wspierane distra mają odpowiednią wersję xservera…

(system) #20

Gothmori skąd wytrzasnąłeś takie muzealne stery? :o

Najnowsza wersja to 8.6 które są tak powalone że compiz=biały ekran, gra openGL=poszatkowany obraz…

Ja miałem w moim radku 9550 stery 8.5 działały bardzo dobrze. Ale doszłem do wniosku że zostaję przy otwartych sterach. Prawie żadnej różnicy w wydajności a wideo przy compizie można oglądać. :lol:

Oczywiście moja karta ma 256 MB pamięci a stery dają jej 64…

Ati catalyst control center pokazuje 256 a dxdiag (wine) pokazuje 64… i wydajność ogólna z 64 (Geforce 2) :frowning: