Ubuntu 9.10 i netbook Asus Eee PC 1000HD - brak WiFi


(Phight3r) #1

Chcę zmienić system Windows XP na Ubuntu (mam wersję 9.10) ale system nie znajduje mojej karty WiFi. Z LANem nie ma problemu. Netbook to ASUS Eee PC 1000HD. Czy wie ktoś co zrobić aby dało się połączyć z siecią bezprzewodową? Czy może w Ubuntu 10.04 wszystko jest w porządku?


(roobal) #2

Mnie osobiście bardziej by interesowało na jakim czipsecie działa karta w tym netbooku a w specyfikacji technicznej raczej tego nie znajdę, dlatego pokaż wynik polecenia:

lspci -v

Przyda się jeszcze:

lsmod

Pozdrawiam!


(Coman Pl) #3

Z tego co się orientuję karta to: Atheros AR242x 802.11abg (sterownik ath5k). Przyczyn może być parę, jak i rozwiązań. Możesz też w międzyczasie z kombinować ubuntu 10.04 i sprawdzić na LiveCD czy zadziała.


(Phight3r) #4
lspci -v

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 915GM/PM/GMS/910GML Express Processor to DRAM Controller (rev 04)

	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 82d9

	Flags: bus master, fast devsel, latency 0

	Capabilities: 

	Kernel driver in use: agpgart-intel

	Kernel modules: intel-agp


00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller (rev 04)

	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 82d9

	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 16

	Memory at f7f00000 (32-bit, non-prefetchable) [size=512K]

	I/O ports at dc00 [size=8]

	Memory at d0000000 (32-bit, prefetchable) [size=256M]

	Memory at f7ec0000 (32-bit, non-prefetchable) [size=256K]

	Capabilities: 

	Kernel driver in use: i915

	Kernel modules: i915


00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 915GM/GMS/910GML Express Graphics Controller (rev 04)

	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 82d9

	Flags: bus master, fast devsel, latency 0

	Memory at f7f80000 (32-bit, non-prefetchable) [size=512K]

	Capabilities: 


00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) High Definition Audio Controller (rev 04)

	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 834a

	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 16

	Memory at f7eb8000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]

	Capabilities: 

	Kernel driver in use: HDA Intel

	Kernel modules: snd-hda-intel


00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) PCI Express Port 1 (rev 04)

	Flags: bus master, fast devsel, latency 0

	Bus: primary=00, secondary=04, subordinate=04, sec-latency=0

	Capabilities: 

	Kernel driver in use: pcieport-driver

	Kernel modules: shpchp


00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) PCI Express Port 2 (rev 04)

	Flags: bus master, fast devsel, latency 0

	Bus: primary=00, secondary=03, subordinate=03, sec-latency=0

	I/O behind bridge: 0000e000-0000efff

	Memory behind bridge: fbf00000-fbffffff

	Capabilities: 

	Kernel driver in use: pcieport-driver

	Kernel modules: shpchp


00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) PCI Express Port 4 (rev 04)

	Flags: bus master, fast devsel, latency 0

	Bus: primary=00, secondary=01, subordinate=02, sec-latency=0

	Memory behind bridge: f8000000-fbefffff

	Prefetchable memory behind bridge: 00000000f0000000-00000000f6ffffff

	Capabilities: 

	Kernel driver in use: pcieport-driver

	Kernel modules: shpchp


00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #1 (rev 04)

	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 82d8

	Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 23

	I/O ports at d400 [size=32]

	Kernel driver in use: uhci_hcd


00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #2 (rev 04)

	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 82d8

	Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 19

	I/O ports at d480 [size=32]

	Kernel driver in use: uhci_hcd


00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #3 (rev 04)

	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 82d8

	Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 18

	I/O ports at d800 [size=32]

	Kernel driver in use: uhci_hcd


00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #4 (rev 04)

	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 82d8

	Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 16

	I/O ports at d880 [size=32]

	Kernel driver in use: uhci_hcd


00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB2 EHCI Controller (rev 04) (prog-if 20)

	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 82d8

	Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 23

	Memory at f7eb7c00 (32-bit, non-prefetchable) [size=1K]

	Capabilities: 

	Kernel driver in use: ehci_hcd


00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev d4) (prog-if 01)

	Flags: bus master, fast devsel, latency 0

	Bus: primary=00, secondary=05, subordinate=05, sec-latency=32

	Capabilities: 


00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801FBM (ICH6M) LPC Interface Bridge (rev 04)

	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 82d8

	Flags: bus master, medium devsel, latency 0

	Kernel modules: iTCO_wdt, intel-rng


00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801FBM (ICH6M) SATA Controller (rev 04) (prog-if 80 [Master])

	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 82d8

	Flags: bus master, 66MHz, medium devsel, latency 0, IRQ 19

	I/O ports at 01f0 [size=8]

	I/O ports at 03f4 [size=1]

	I/O ports at 0170 [size=8]

	I/O ports at 0374 [size=1]

	I/O ports at ffa0 [size=16]

	Capabilities: 

	Kernel driver in use: ata_piix


00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) SMBus Controller (rev 04)

	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 82d8

	Flags: medium devsel

	I/O ports at 0400 [size=32]

	Kernel modules: i2c-i801


03:00.0 Ethernet controller: Attansic Technology Corp. Atheros AR8121/AR8113/AR8114 PCI-E Ethernet Controller (rev b0)

	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 8324

	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 27

	Memory at fbfc0000 (64-bit, non-prefetchable) [size=256K]

	I/O ports at ec00 [size=128]

	Capabilities: 

	Kernel driver in use: ATL1E

	Kernel modules: atl1e

lsmod

Module Size Used by

binfmt_misc 8356 1 

ppdev 6688 0 

snd_hda_codec_realtek 203328 1 

snd_hda_intel 27016 2 

snd_hda_codec 75708 2 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel

iptable_filter 3100 0 

snd_hwdep 7200 1 snd_hda_codec

snd_pcm_oss 37920 0 

snd_mixer_oss 16028 1 snd_pcm_oss

ip_tables 11692 1 iptable_filter

ath5k 124772 0 

snd_pcm 75296 3 snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_pcm_oss

x_tables 16544 1 ip_tables

snd_seq_dummy 2656 0 

snd_seq_oss 28576 0 

snd_seq_midi 6464 0 

joydev 10240 0 

snd_rawmidi 22176 1 snd_seq_midi

mac80211 181140 1 ath5k

snd_seq_midi_event 6940 2 snd_seq_oss,snd_seq_midi

led_class 4096 1 ath5k

snd_seq 50224 6 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq_midi_event

eeepc_laptop 13936 0 

ath 8060 1 ath5k

snd_timer 22276 2 snd_pcm,snd_seq

lp 8964 0 

parport 35340 2 ppdev,lp

snd_seq_device 6920 5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq

uvcvideo 59080 0 

snd 59204 16 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hwdep,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_seq_oss,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device

videodev 36736 1 uvcvideo

v4l1_compat 14336 2 uvcvideo,videodev

soundcore 7264 1 snd

psmouse 57332 0 

serio_raw 5280 0 

snd_page_alloc 9156 2 snd_hda_intel,snd_pcm

cfg80211 93052 3 ath5k,mac80211,ath

fbcon 36640 72 

tileblit 2460 1 fbcon

font 8124 1 fbcon

bitblit 5372 1 fbcon

softcursor 1756 1 bitblit

atl1e 31824 0 

i915 226120 3 

drm 160096 3 i915

i2c_algo_bit 5760 1 i915

video 19380 1 i915

output 2780 1 video

intel_agp 27676 2 i915

agpgart 34988 2 drm,intel_agp

(roobal) #5

Hmmm.... w lspci widać tylko jedną kartę ale moduł ath5k niby jest załadowany. Spróbuj jeszcze raz ręcznie załadować moduł:

sudo modprobe ath5k

Pokaż jeszcze wynik poleceń:

ifconfig -a

iwconfig

Pozdrawiam!


(Coman Pl) #6

W ogóle nie widzę karty wifi w wyniku jaki dał lspci -v. Rozumiem, że jest włączona przełącznikiem na obudowie?


(Phight3r) #7

Przeładowanie modułu nic nie dało. Dodam jeszcze że niebieska dioda znajdująca się na obudowie, która jest właśnie od WiFi nie świeci się.

ifconfig -a

eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 90:e6:ba:36:ab:b2  

          inet addr:192.168.2.101 Bcast:192.168.2.255 Mask:255.255.255.0

          inet6 addr: fe80::92e6:baff:fe36:abb2/64 Scope:Link

          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1

          RX packets:11 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0

          TX packets:35 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:2

          collisions:0 txqueuelen:1000 

          RX bytes:1992 (1.9 KB) TX bytes:5216 (5.2 KB)

          Interrupt:27 


lo Link encap:Local Loopback  

          inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0

          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host

          UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1

          RX packets:4 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0

          TX packets:4 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0

          collisions:0 txqueuelen:0 

          RX bytes:240 (240.0 B) TX bytes:240 (240.0 B)

iwconfig

lo no wireless extensions.


eth0 no wireless extensions.

(roobal) #8

Czyli system w ogóle nie rozpoznaje karty, skoro lspci jej nie widzi to tak jakby w ogóle jej nie było. Tak w ogóle to jest karta na PCI czy USB?

Pozdrawiam!


(Coman Pl) #9

Spróbuj włączyć naciskając odpowiedzialny za to przycisk lub FN+ któryś z F-ów z narysowaną antenką


(roobal) #10

No tak, rzeczywiście, zapomniałem że karta może być przecież wyłączona sprzętowo ale u mnie na przykład, pomimo wyłączenia sprzętowego lspci rozpoznaje kartę. Możesz sprawdzić Ubuntu 10.04, jeśli jest to dość nowy sprzęt to może nowsza wersja jądra już go obsługuje.

Pozdrawiam!


(Phight3r) #11

Udało się, pomogło naciśnięcie skrótu takiego jak pisał Coman_PL. Dziękuję Wam, sam w życiu bym na to nie wpadł. Dzięki wielkie!


(Coman Pl) #12

Dziękuje i zapraszam ponownie:)


(Phight3r) #13

Przepraszam, że tak męczę ale mam jeszcze jedno małe pytanie: Czy do karty graficznej zawartej w tym netbooku wystarczą sterowniki w systemie czy lepiej zainstalować jakieś od Intela?

Pytam z tego powodu, ponieważ wydaje mi się że bardziej się grzeje niż jak bym na Windowsie XP.


(Coman Pl) #14

Wystarczą. innych nawet raczej nie ma. Dla pewności możesz sprawdzić System>Administracja>Sterowniki. Polecam natomiast aktualizację jądra. Dużo poprawili jeśli chodzi o grafikę intela. http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v2.6.35.2-maverick/ Z tej strony ściągasz paczki odpowiednie dla Twojej architektury systemu. I instalujesz w kolejności (dla i386):

-linux-headers-2.6.35-02063502_2.6.35-02063502_all.deb

-linux-headers-2.6.35-02063502-generic_2.6.35-02063502_i386.deb

-linux-source-2.6.35_2.6.35-02063502_all.deb

-linux-image-2.6.35-02063502-generic_2.6.35-02063502_i386.deb

Dla 64-bitowej wersji ściągasz paczki z końcówką amd64, kolejność bez zmian.

Pozdrawiam.


(Phight3r) #15

Dzięki. Jutro (a właściwie dzisiaj) będę testował Ubuntu 10.04.

-- Dodane 22.08.2010 (N) 1:53 --

Mam takie pytanie: Zainstalowałem dzisiaj Ubuntu 10.04 i podczas uruchamiania nie pokazuje się logo z tymi mrugającymi kropeczkami, jedynie pod sam koniec ładowania się systemu pojawia się na sekundę logo i od razu pokazuje się ekran logowania. Jak uruchamiałem system z pendrive'a wszystko było ok. Co może być tego przyczyną?

Znalazłem taką poradę: http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=124183 ale niestety nic to nie dało.