[Ubuntu] Brak środowiska graficznego na serwerze VPS

Witam, nie wiem czy piszę w prawidłowym dziale, jeśli nie to proszę o przeniesienie.

Mój problem jest następujący: Zakupiłem serwer VPs:

Pamięć: 20 GB

Transfer MC : 400 GB

Przepustowość łącza 100 Mbit/s

Dystrybucje Linux CentOS, CentOS “Super”, Debian, Fedora Core, Ubuntu

Wybrałem Ubuntu. Byłem pewien że po prostu zobaczę “Pulpit” i z niego będę mógł obsługiwać mojego VPS. Jednakże da się go obsługiwać jedynie poprzez SSH. Czy da się coś z tym zrobić? Potrzebuję klienta poczty, przeglądarkę itp.

Proszę o pomoc.

Jeśli chcesz mieć pulpit, to musisz sobie doinstalować środowisko graficzne, o ile twój VPS da radę to udźwignąć, bo nie napisałeś ile masz RAM/vRAM, jaki masz swap oraz jaki masz przydział procesora. Z reguły Linux na serwerze pozbawiony jest środowiska graficznego chociażby z dwóch podstawowych powodów: 1. Zużycie zasobów; 2. Bezpieczeństwo. Ad. 1. System bez GUI, tj. bez pulpitu zużywa mniej zasobów, Windows w wersji serwerowej też może działać bez GUI, tj. bez pulpitu i Windowsa w wersji serwerowej też można obsługiwać tylko poleceniami. Ad. 2. W kwestii bezpieczeństwa, na serwerze powinno się uruchamiać jak najmniej zbędnych aplikacji, gdyż każda aplikacja może zawierać błędy.

Na twój VPS nada się zapewne najlepiej Fluxbox lub inny menedżer okien, ewentualnie LXDE, bo o Gnome/Unity czy KDE to raczej możesz zapomnieć o komfortowej pracy bez wystarczającej ilości RAMu. Wykonaj takie polecenie, jeśli wystarczy Ci Fluxbox.

sudo apt-get update && sudo apt-get install xorg xserver-xorg fluxbox feh fbdesk lightdm

Jeśli wolisz LXDE

sudo apt-get update && sudo apt-get install xorg xserver-xorg lxde lightdm

sudo apt-get install xorg xserver-xorg lubuntu-desktop

Przeglądarkę i klienta poczty to może i odpalisz, ale będzie to działało raczej strasznie wolno, ale spróbuj zainstalować chociaż coś lekkiego, np.

sudo apt-get install sylpheed midori

Temat nadaje się bardziej do działu Systemy operacyjne GNU/Linux. Przeniesiono z Sieci komputerowe.

roobal a potrzebny jest cały xorg? Bo jeśli to jest serwer to pewnie nie ma do niego fizycznego dostępu przez co wystarczy serwer vnc ;), chyba że na serwerach wykorzystuje się inne rozwiązanie dla dostępu zdalnego do Pulpitu.

I z tego wszystkiego zapomniałem wspomnieć o VNC Server, tu można wykorzystać na przykład Vino. Co do Xorg, to faktycznie wystarczy podstawowy Xserver. W takim razie.

sudo apt-get update && sudo apt-get install xserver-xorg lxde

Potem wystarczy doinstalować tylko to co potrzeba.

Próbowałem wklepywać każdą z tych komend i wyskakuje milion błędów. Nie mam już do tego cierpliwości ale dziękuje za pomoc.

Jakbyś podał te błędy, to byśmy Ci spróbowali pomóc.