Zainstalowałem Ubuntu w wersji 64bit 8.10. Wersja ta (a dokładnie sterowniki jakieś) nie wspierają mojej karty graficznej (Radeon 9800) https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/fglrx-installer/+bug/284408 . Zainstalowane sterowniki to pewnie sterowniki zamknięte (fglrx), które jak wyczytałem TUTAJ nie wspierają m.in. mojej karty Chciałbym je zmienić na sterowniki otwarte ale nie mogę nic prawie zrobić, ponieważ gdy Ubuntu się załaduje, jedyne co mogę zrobić to uruchomić przeglądarkę, ale chwile potem i tak się wiesza, gdy wyskakuje mi jakaś podpowiedź, animacja czy coś takiego … Nie mogę wejść nigdzie w menu, ponieważ zwiecha od razu. Myszka lata ale system nie reaguje na nic.
Gdy odpalałem Ubuntu jak LiveCD, to na starcie miałem możliwość uruchomienia systemu w “Bezpiecznym trybie graficznym” i wtedy Ubuntu działało normalnie.
Co począć ? Dodam że system zainstalowałem przez program WUBI.
A co to za różnica czy przez wubi czy nie ? Przecież napisalem że nawet jak odpalałem jako LiveCD to też się wieszało. Gdy uruchamiałem w bezpiecznym trybie graficznym to działało normlanie, ale teraz po instalacji to nei wiem jak odpalić ten bezpieczny tryb graficzny i zmienić te stery na otwarte.
Na wolnych (czyt. otwartych) zapewne by działało ale nie mam jak zmienić te sterowniki, ponieważ jest zwiecha. Chcę wejść w menu i tam dalej w Administrację aby zmienić te stery ale nie mogę nic zrobić bo od razu po kliknięciu w menu następuje zawias no i klapa.