Ubuntu i bootloader nie uruchamia sie linux

mam problem z ubuntu 6,06. otoz zainstalowalem go obok xpeka

z przyzwycajenia do windowsowego bootloadera wrzucielem cd i wykonalem polecenie fixmbr. niestety teraz nie qwiem jak przywrocic dodac do tego bootloadera mojego ubuntu. wykorzystalem polecenie dd if=/dev/hda of=linux.bin bs=512 count=1

problme tylko jest taki ze wrzucam plik linux.bin i czarny ekran. prbowalem dopisywac hda11 i kolejne ale to samo. nie wime jak wogole przywrocic loadera linuxowego

pomozcie

dzieki

windowsowy bootloader nie obsłuży innych systemów…

tu masz jak przywrócić GRUBa

http://easylinux.info/wiki/Ubuntu_dappe … Windows.3F

Ten sposób nie zawsze działa

Polecam ten:

zaczerpnięte z:

www.d4r3k.jogger.pl

podobno można zrobić by chodziło :wink: ale nie próbowałem tak więc zapodam linka :arrow: http://portal.centrumxp.pl/forums/thread/165818.aspx

Chciałbym zainstalować Linuxa i Windows XP, ale nie chce korzystać z LILO lub GRUB'a.

Jest moźliwe uruchamianie Linuxa korzystając z boot loadera Windows XP.

Jak to zrobić ? Tak:

– Instalujemy Linuxa (jako pierwszego), podczas instalacji Linux zapyta nas gdzie zainstalować LILO domyślnie jest to sektor MBR, ale my tego nie chcemy. Kaźmy mu zainstalować LILO na partycji.

– Tworzymy (takźe podczas instalacji) dyskietkę startową Linux'a.

– Uruchamiamy linuxa i zgrywamy sektor rozruchowy partycji na dyskietkę poleceniem:

dd

if=/dev/hda1 (ten z linuxem) of=linux.boot count=1 bs=512

– Instalujemy Windows XP, po zainstalowaniu kopiujemy sektor startowy (linux.boot) z dyskietki na dysk C: lub dowolny inny ;)

– W pliku boot.ini (który juź dobrze znasz, a mam nadzeje, źe tak jest) dopisujemy:

C:\linux.boot="Linux"

Uwaga: jeśli plik linux.boot zgrałeś na inna partycje wpisz odpowiednią literę 

I to wszystko.

Powyźszy opis jest ukierunkownany na Linux Mandrake.

Bardziej szczegółowy opis instalacji znaduje się tutaj

Szczególne podziękowania dla Rebe, który wykrył braki i powiadomił mnie o tym.

Równieź podziękowania naleźą sie Bobi'emu, który wykrył i powiadomił mnie o literówkach.

* – Robisz to na własne ryzyko

Pozdrawiam.

[/code]