Ubuntu i Xp brak bootloadera

Witam! !!

zainstalowałem dzisiaj Ubuntu. Instalacja przebiegła bezproblmowo :smiley: Lecz problem pojawił się po zainstalowaniu :? Mianowicie podczas uruchamiania komputera nie mam opcji wyboru który system ma się włączyć od razu włącza się Windows Xp. Wcześniej miałem jeszcze Vistę wtedy był wybór pomiędzy sytemami pomógł mi wtedy probram EasyBCD. W tym programie jest również zakładka Linux ale nie wiem którą partycję wybrać bo są tylko partycje Windows :frowning: Próbowałem również “naprawić” GRUB’a z Live Cd od Ubuntu komendą “sudo grub - find / boot / grub / stage1” lecz wyskakiwało file not found… Proszę pomóżcie ! ![-o<

spróbuj przy włączaniu komputera wciskać F8

F8 ? Przecież tak się włacza tryb awaryjny :? ale spróbuję :wink:

Dodane 22.02.2009 (N) 22:06

Tak jak myśłałem - nie pomgło ;/ jakieś inne propozycje?

Z liveCD

sudo grub-install /dev/sda

o ile twoj dysk twardy to /dev/sda. :stuck_out_tongue_winking_eye:

hmm po wpisaniu sudo grub wyskakuje - [Minimal BASH-like editing is supported.For the first eord, TAB lists possible command completions.Anywhare else TAB lists the possible completions of a device/filename]

grub>

czy to coś znaczy??jak dalej wpisuje install albo install / dev / sda to wyskakuje “Error (jakiś tam) Invalid device reguested” . Proszę pomóżcie jak o zrobić jest to moja pierwsza przygoda z Linuxsem i nie chciałbym na nim chociaż trochę popracować :? Może pójdźmy w drugą stronę i z poziomu Windy jakimś programem ustawić bootloader… tylko jak #-o

P.S - znalazłem coś takiego http://tuxenclave.wordpress.com/2008/01/18/how-to-install-gfx-grub-in-ubuntu/

tylko nie wiem za bardzo o co tam chodzi :stuck_out_tongue: angielski … Nie wiem czy to co się tam pobierze to trzeba instalować z poziomu Win czy Ubu :? Jeśli Ubu to kiszka … Pilnie potrzebna POMOC !!

To co podałem to jest jedna komenda. Źle wpisałeś.

teraz wpisałęm dobrze ale nic nie pomogło … tzn teraz się trochę zmieniło po wpisaniu komendy find /boot/grub/stage1 znalazło mi (hd1,8) a wcześniej był błąd dalej jak wpisuje root (hd1,8) jest ok (tzn nic nie wyskakuje to chyba dobrze) ale jak już wpisze seteup (hd0) to wyskakuje Error 27 Unrecognized command . Czy robie coś nie tak?? Może zrobiłem jakiś błąd podczas instalacji ?? Jest taka możliwość? Jeśli ponowna instalacja pomoże to okmmogę zrobić tylko coś zmienić w ustawieniach? (instalację robiłem z pomocą prezantacji msliwy) Wracam do zapytania czy programem EasyBCD mogę ustawić bootloader wisty i mieć tam do wyboru także LInux?

Czyli po wykonaniu mojej komendy nadal odpala się bootloader xp? Trochę to dziwne mi sie wydaje. Masz więcej niż jeden dysk twardy? W bootloaderze Visty podobno można ustawić Linuksa, ale zdecydowanie łatwiej jest z grubem, więc wg mnie nie opłaca się w to bawić.

Nie uruchamia mi się od razu Xp Vistę już usunełem. Tak mam dwa dyski twarde

w grubie jest tak ze na poczatku zawsze ładuje linuxa bynajmiej jak sie nie przestawi tego przy instalacji u mnie zawsze wytarczyło wcisnac spacje jak grub sie ładował i tam miałem wyswietlone systemy operacyjne

Tyle że ja GRUBa nie mam w ogóle

jak masz 2 dyski twarde, to problem może być taki, że grub jest zainstalowany na jednym dysku, a bootowany jest ten drugi. Zmień kolejność bootowania w biosie, tak żeby pierwszy był ten inny dysk, albo zainstaluj gruba na tym drugim dysku (za pomocą komendy którą podałem wcześniej).

No żal naprawiło się chyba tą komendą co pierwszy raz robiłem tylko że efekt dało się zauważyć dopieru dziś :stuck_out_tongue: Tzn dziś niespodziewanie pojawił się GRUB.