Ubuntu - kilka pytań (m. in. Jak włączyć Compiz-Fusion?)

Oto lista pytań:

1.Jak w Ubuntu włączyć Compiz-Fusion? Czy jest odrazu czy trzeba go doinstalować?

2.Jak zainstalować Clam AV?

1. Czy instalacja pod wine Avasta! ma jaki kolwiek sens?

2. Czy kodeki proponowane przez odtwarzacz w Ubuntu (Gstreamer) wystarczą?

I 5. Czy da się jakoś zrobić by Icy Tower przyspieszył bo jest straaaasznie wolny!

nie ma sensu, ponieważ ten AV wykrywa wirusy pod windowsa, a w przypadku linuxa nie jest potrzebny

1. Jest domyślnie zainstalowany. Jeżeli nie jest włączony to da się w łączyć w opcjach (nie pamiętam dokładnie gdzie, obecnie korzystam z Debiana).

2. sudo aptitude install clamav - jednak antywirus na linuksie nie jest zbyt potrzebny, chyba że chcesz skanować partycje windowsa ^^

3. Jest wersja Avasta pod linuksa, więc pod winem nie ma sensu.

4. Powinny.

5. Czy masz zainstalowane sterowniki do karty graficznej? (System -> Administacja -> Menadżer sterowników własnościowych - nie jestem pewien czy dokładnie tutaj) Jeżeli nie masz to zainstaluj.

1. Mam ustawione dodatkowe efekty graficzne. To jest to?

2. Ale on wykrywa wirusy po Linuxa? (głupie pytanie, wiem)

3. Tyle, że ja chcę skanować programy pod wine zainstalowane :slight_smile:

4. “Ten system nie korzysta z żadnych sterowników własnościowych”

To może pochwal się jaką masz tą kartę graficzną. Wirusami pod Linuksem przejmować się nie musisz, bo nawet jeśli jakiś złapiesz i będziesz miał go na dysku za długo nie pożyje (czyt. nie rozprzestrzeni się ani nie zrobi spustoszeń w systemie) a jeśli zrobi jakieś spustoszenia to co najwyżej jedynie w twoim katalogu domowym ale nie w systemie. Lepiej skonfiguruj sobie firewall, przydatne w przypadku gdybyś złapał jakiś spyware i przypadkiem by się zainstalował na twoim Linuksie.

Pozdrawiam!

Stara karta Radeon 9200, a jak skonfigurować jakiegoś firewalla? I jakiego?

sudo apt-get install gufw zainstaluj póżniej SYSTEM–>ADMINISTRACJA–> FIREWALL i zaptaszkuj włącz zaporę sieciowa to wszystko

Dzięki,. A ClamAV przyda się do wirusów pod linucha, czy tylko jakby mi coś wlazło na wina i nie dało się usunąć “normalnie”? (strzeżonego…)

1. Compiz jest zainstalowany (oczywiście mowa o najnowszej wersji, 8.10). Trzeba mieć akcelerację sprzętową, żeby używać Compiza. Sprawdź w System → Preferencje → Wygląd → Efekty wizualne. Ponadto pokaż wynik polecenia:

glxinfo|grep direct

2, 3. → raczej zbędne

1. Absolutnie wszystkich formatów nie odtworzą, ale dopóki wystarczą, nie warto się tym przejmować

Odnośnie firewalla to możesz sprawdzić gufw (nakładka na ufw), ale to też raczej zbędne.

Doinstalowałem ClamAV i Gufw, po wpisaniu tego polecenia wyskoczyło

direct rendering: yes

.