Ubuntu - konfiguracja karty WiFi (Pentagram P 6132-08)


(Soltys Arkadiusz) #1

Witam :wink:

Chciał bym się na zawsze pozbyć " pasożyta " firmy Microsoft i przejść na Ubuntu..

Niestety moja wiedza o nim jest bardzo a to bardzo niska. Chciał bym by ktoś wytłumaczył mi krok po kroczku jak dziecku , w jaki sposób skonfigurować wifi, kartę usb Pentagram P 6132-08, tak by mi ją wykrywało i łączyło za jej pomocą.

bardzo proszę jestem naprawdę zielony jeśli chodzi o linux :slight_smile:


(dragonn) #2

W przypadku linux nie jest ważne jaka to jest karta wi-fi, ważne jest na jakim chipsecie działa. Najprościej ściągni jakiego linuksa np. Ubuntu lub Mint i uruchom system w trybie live cd (system uruchamia się z płyty bez wprowadzania zmian na dysku twardym) i po prostu sprawdź czy działa, jest duża szansa że zadziała out-of-box. Jeżeli nie będzie działać możesz zapodać wynik

lspci

Po prostu włącz terminal i to wpisz i daj enter, to co się wyświetli kopiujesz i wklejasz na forum.


(Qba Lukaszczyk) #3

Tutaj raczej lsusb , bo karta podłączana przez USB.


(Soltys Arkadiusz) #4

komenda lsusb

Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

Bus 002 Device 002: ID 046d:c50a Logitech Inc.Cordless Mouse

Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

Bus 001 Device 001: ID 0bda:8171 Realtek Seniconductor Corp. RTL8188SU 802.11 nWLAN ADAPTER

Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

(roobal) #5

W takim razie już wiesz czego szukać, twój czipset to RTL8188SU. Pokaż jeszcze najpierw wynik polecenia

ifconfig -a

Pozdrawiam!


(Soltys Arkadiusz) #6

komenda

ifconfig -a

ubuntu@ubuntu:~$ ifconfig -a

eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:0a:48:09:78:0a  

          inet6 addr: fe80::20a:48ff:fe09:780a/64 Scope:Link

          UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1

          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0

          TX packets:0 errors:9 dropped:0 overruns:0 carrier:18

          collisions:0 txqueuelen:1000 

          RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)

          Interrupt:23 Base address:0xd000 


lo Link encap:Local Loopback  

          inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0

          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host

          UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1

          RX packets:72 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0

          TX packets:72 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0

          collisions:0 txqueuelen:0 

          RX bytes:5552 (5.5 KB) TX bytes:5552 (5.5 KB)


wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr 24:3c:20:05:ce:82  

          BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1

          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0

          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0

          collisions:0 txqueuelen:1000 

          RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)

(dragonn) #7

Widać interfejs wlan0, czyli karta powinna już działać, nie trzeba nic robić. Próbowałeś się połączyć? Jeżeli masz ubuntu to domyślnie jest tam network manager (tak ikonka w tray, czyli na górnym pasku, po prawej), spróbuj nim się połączyć.


(Soltys Arkadiusz) #8

tyle że dioda wgl nie miga od karty sieciowej, żadna lista sieci również się nie wyświetla. tak ubuntu , najnowsze .

nie połapię się nigdy w tym linuxie ;<

-- Dodane 02.03.2011 (Śr) 23:17 --

tyle że dioda wgl nie miga od karty sieciowej, żadna lista sieci również się nie wyświetla. tak ubuntu , najnowsze .

nie połapię się nigdy w tym linuxie ;<


(roobal) #9

Spróbuj na początek i pokaż wynik poleceń

sudo ifconfig wlan0 up

sudo iwlist wlan0 scan

Pozdrawiam!


(Soltys Arkadiusz) #10
sudo ifconfig wlan0up

[sudo] password for arkadiusz: 

wlan0up: error fetching interface information: Device not found

arkadiusz@Bloodz:~$ sudo iwlist wlan0scan

s

udo iwlist wlan0 scan

wlan0 Interface doesn't support scanning.

po tym co tu widzę wgl nie wykrywa karty...


(roobal) #11

Dodaj jeszcze tylko spacje tam gdzie trzeba. Najlepiej skopiuj polecenia i wklej w terminalu.

Pozdrawiam!


(Soltys Arkadiusz) #12
:~$ sudo iwlist wlan0 scan

wlan0 Interface doesn't support scanning.

sudo ifconfig wlan0 up

wlan0: ERROR while getting interface flags: No such device

arkadiusz@Bloodz:~$

to samo jest ;/ ... jak co to mam plyte z sterownikami pod winde ale nie wiem jak to zainstalować.. karta jest obsługiwana przez linux , tak pisze na pudełku.


(roobal) #13

Zobacz czy na płycie są sterowniki dla Linuksa, jeśli nie ma, to pobierz ze strony producenta ale podejrzewam, że będziesz je musiał skompilować. Najpierw zobacz czy są sterowniki na stronie producenta. Ewentualnie możesz zainstalować sterowniki windowsowe przy pomocy ndiswrapper, który musisz doinstalować

sudo apt-get install ndiswrapper-common ndisgtk

jeśli możesz w inny sposób podłączyć się do internetu na Ubuntu, np. kablem sieciowym, to zainstaluj powyższym poleceniem. Jeśli nie masz takiej możliwości to podam Ci linki do pakietów, tylko napisz jaką masz wersję Ubuntu.

Pozdrawiam!


(Soltys Arkadiusz) #14

na płytce właśnie nie ma sterowników, do internetu kabelkiem nie mam możliwości na razie podpiąć się,

moja wersja

Ubuntu 10.10PL Malinowa Mandarynka x86


(roobal) #15

W takim razie musiałbyś pobrać sterowniki ze strony producenta i prawdopodobnie trzeba je skompilować ale możesz zainstalować te sterowniki od Windowsa. Pobierz te pakiety na komputerze, gdzie masz dostęp do internetu, przenieś je na Ubuntu, np. na pendrajwie i zainstaluj.

Stąd pobierzesz:

ndiswrapper-common

ndiswrapper-utils

ndisgtk

Skopiuj te pakiety na pulpit i zainstaluj poleceniem

sudo dpkg -i ~/Pulpit/*deb

Poszukaj w systemie, prawdopodobnie w menu System>Administracja aplikacji o nazwie ndiswrapper lub ndisgtk, a może też być jakaś polska nazwa i zainstaluj przy jej pomocy sterowniki z płyty.

Pozdrawiam!


(Soltys Arkadiusz) #16

właśnie zafundowałeś jednego klienta Microsoftu mniej :wink:.

Działa wyśmienicie , lepszy nawet zasięg łapie niz na MS :wink: nie taki linux straszny.

Dzięki wielkie =D> nawet nie wiesz jak sie ciesze że działa :wink: dzięki jeszcze raz


(roobal) #17

Nie ma sprawy :wink:

Pozdrawiam!


(Soltys Arkadiusz) #18

problem wrócił w innej postaci. teraz natomiast ciągle mi niknie połączenie i nie łączy ponownie... zaktualizowałem wszystko i od tego sie zaczeło... moja sieć zabezpieczona, i sąsiada bez zabezpieczen , ten sam efek 4 minuty internet i koniec.


(roobal) #19

Spróbuj najpierw

sudo rmmod ndiswrapper

sudo modprobe ndiswrapper

jak to nie pomoże, przeinstaluj sterowniki.

Pozdrawiam!


(Soltys Arkadiusz) #20

nie pomaga wcale. Sterowniki z 15 razy juz prze-instalowywalem.

-- Dodane 07.03.2011 (Pn) 12:19 --

mam sterowniki ze strony realteka ale nie wiem jak to zainstalowac..

-- Dodane 07.03.2011 (Pn) 19:17 --

domyślam się że to może być jakiś problem z wejściami usb. bo dysk przenośny raz dziala raz nie ...