Ubuntu Mate czy Mint Mate?

Ubuntu Mate czy Mint Mate ?

Jakieś różnice ? Wady, zalety ?

masz poczytaj sobie o Ubuntu Mate https://www.dobreprogramy.pl/Dlaczego-wybralem-Ubuntu-MATE,Blog,79973.html

1 polubienie

Mint bazuje na Ubuntu. Domyślnym środowiskiem jest tam Cinnamon i na nie kładziony jest największy nacisk. Z kolei ekipa Ubuntu MATE - jak sama nazwa wskazuje - rozwija swój system z MATE jako podstawą interfejsu graficznego. Reasumując: wg mnie lepsze będzie Ubuntu.

Hmmm… czyli:
GNOME = Ubuntu
MATE = Ubuntu Mate
XFCE = Xubuntu (?)
CINNAMON = Mint

Pytanie czy przyjęte “Gnome sie sypie” jest aktualne ? Bo Mint z Cinnamon wysypywał mi się przy usunięciu zbędnych apek, które za chiny nie powinno mieć wpływ na stabilność…

Ktoś się wypowie jeszcze ?

Ja zdecydowanie wolę Manjaro wszystko co potrzebne jest sterowniki odrazu ot tak możesz wybrać nonfree zamknięte producenta karty graficznej bez zbędnego grzebania w systemie jest stabliny do tego jest dystrybucją rolling release

Sam musisz sobie wyrobić zdanie o systemach ja odkąd przesiadłem się na system oparty o Arch Linux jestem zadowolony

To co czytałem nie wszyscy twierdzą że manjaro jest rolling.

Zapewnie byli to devowie Archa, którzy głoszą wyższość swojej dystrybucji nad resztą linuksowego świata.

Co ty gumie gadasz? Powiedzieli ci to spece?

Co do wątku, Ubuntu MATE bier. Robione jest ze starannością i w moim doświadczeniu sprawiało mniej problemów niż Mint MATE. Ogólnie Ubuntu MATE to jedna z najlepszych dystrybucji i bardzo dobry wybór.

Ubuntu = zaimplementowane śmieci od Amazona i ograniczenia licencyjne
Mint = wolny od syfu, na full wypasie licencyjnym

Konkrety.

Richard Stallman udowodnił to już w 2013 roku. Poszukaj sobie w necie.

Poszukałem i to co piszesz nie jest aktualne w 2019. Dlatego pytam o konkrety. Skoro coś twierdzisz to udowodnij.

Inaczej: Uważam, że skoro Canonical układa się z Amazonem od wielu lat, to coś jest na rzeczy. Dlatego ja osobiście, wybrałbym Minta, niż Ubuntu. Dodatkowo licencjonowanie kodeków i fontów w Ubuntu, też przemawia na korzyść Minta.

No więc się nie układa. Mamy 2019 rok, nie 2013. A licencje kodeków nie mają nic wspólnego z Ubuntu.

Zrozum najpierw źródło, zanim zaczniesz się do niego tak chętnie odnosić. No i poluzuj sreberkową czapeczkę…

Nagrałem na pendrive, odpalam i… zacina się, dolny pasek nie wyświetla ikon. Spróbowałem pobrač raz jeszcze, jeszcze raz wrzucić na pendrive i to samo.

Jaka wersja? 18.04?

To było 19.04. Spróbuję z 18.04.2 tylko mam nadzieję, że to tylko numerki a nie dodatkowe opcje itp. ?

18.04 to wersja z długim wsparciem. Numerek na końcu oznacza, że były juz dwie aktualizacje wydania. Zaleca się tę wersję, bo i tak poprawki zostaną do niej przeniesione, a ta wersja będzie po prostu stabilniejsza.