Ubuntu na VirtualBox - zawiesza się podczas konfiguracji apt


(matio) #1

To mój pierwszy kontakt z Linuxem. Dziś otrzymałem przesyłkę z płytką Ubuntu i chciałem go zainstalować na maszynie wirtualnej. Instalacja przebiega pomyślnie aż do tego momentu:

ubuntug.th.png

W tym momencie zawiesza się (kursor się nie rusza, pasek postępu też). Czym może to być spowodowane?


(mati75) #2

Mało ramu dla maszyny wirtualnej, brak połączenia sieciowego.


(matio) #3

Mam połączenie (neostrada). A ramu dałem 400mb


(mati75) #4

Dla maszyny wirtualnej jakie połączenie ustawiłeś?


(matio) #5

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b45 ... 06e6d.html

-- Dodane 18.09.2009 (Pt) 17:35 --

(internet działa jak wchodzę z ubuntu w trybie bezinstalacyjnym)


(mati75) #6

Połączenie powinno działać.


(matio) #7

Połączenie działa... A co z tym zawieszaniem instalacji? Co z tym zrobić?


(mati75) #8

Jaka wersja vbox'a?


(dragonn) #9

To może wyłącz kartę sieciową na vb na czas instalacji.


(nintyfan) #10

Przed instalacją zmień rodzaj karty sieciowej(w opcjach VirtualBox-a). Sam miałem ten problem na wielu systemach(również Haiku), więc błąd leży w VirtualBoksie. Po ustawieniu odpowiedniej karty sieciowej powinno dać się zainstalować.


(dragonn) #11

Teraz mi się przypomniało że też miałem taki problem, jakkolwiek system miałem na vbox miały problem z kartą, ale problem dotyczył tylko vbox 3.0 dlatego używam 2.2.4, a problem ten dotyczył vbox na Linuxa, a ty masz na windows, czyli to po prostu bug w wszystkich 3.0. Spróbuj zmienić kartę sieciową na inną jeżeli nie pomoże to zmień vbox na 2.2.4.


(matio) #12

Mieliście rację - wystarczyło zmienić kartę sieciową z PCnet-FAST III na Intel PRO/1000 MT Server i wszystko śmiga. Dzięki za pomoc :slight_smile: