UBUNTU nie da się uruchomić

Mam pewien problem. Dziś instalowałem UBUNTU 18.04 LTS. Instalacja przeszła teoretycznie w porządku. Jednak gdy kazał mi zrestartować komputer to po restarcie uruchamia się od razu windows 10. Nie, nie ma żadnych GNU GRUB, czy coś takiego, NULL. Byłbym wdzięczny za odpowiedź.

No to masz odpowiedź.
Oba systemy są na jednym dysku, czy osobnym?

Nie, windows jest na HDD a UBUNTU zainstalowałem na SSD M.2

A dysk z W10 był podłączony podczas instalacji Ubuntu, i gdzie zainstalowałeś Grub?

UEFI, SecureBoot - tu bym szukał przyczyny.

Może wystarczy aktualizacja Grub, na UEFI się nie znam.

Dowiedz się jak włączyć tzw. Boot menu płyty głównej i sprawdź czy można uruchomić komputer z dysku NVME.

1 polubienie

Jak miałbym to zaktualizować?

Uruchomić Ubuntu zainstalowane na dysku NVME. Klepnąć w terminalu polecenie:

sudo update-grub

O ile wszystko będzie w porządku, ustawić na stałe dysk NVME jako pierwsze urządzenie, z którego uruchamiany będzie komputer.

1 polubienie

Jak mam uruchomić Ubuntu skoro nie mogę go wybrać? Od razu włącza mi się Windows.

A bootowanie masz prawidłowo ustawione w bootmenu by bootował z dysku z ubuntu?

Nie możesz bo pewnie gruba zainstalowałęś na SSD a nie na dysku z windowsem,teraz powinieneś zmienić bootowanie na dysk SSD żeby odpalić Ubuntu.Można to robić za pomocą jakiegoś klawisza przeważnie F2 ,F12 któryś z tych albo wejðdż do BIOS i tam zmień na 1 dysk SSD.

Mówione jest cały czas, @marcin82 też mówił,
@karammbol1313 może skorzystaj z narzędzia boot-repair disk live usb.

Dobra, udało mi się wejść do Ubuntu poprzez wejście do boot menu klikając F11 na początku i wybierając Ubuntu. Tylko, że jest kolejny problem że nie ma internetu. Internet idzie mi z kabla.

Okej już nie ważne, po restarcie się pojawił. Ale mam pytanie, czy da się ustawić żeby wyświetlał mi się Grub i mógł wybierać między systemami zamiast klikać to F11 na początku?

Zrób tak jak napisał @marcin82 wejdź w terminal i wpisz:
sudo update-grub

Niestety nic to nie dało oprócz tego, że mam nowszego gruba.

Tu pisałem - ustawisz to BIOS/UEFI:

Przy okazji pokaż wynik pierwszego i trzeciego polecenia z konsoli / terminala:

cat /etc/default/grub
sudo su -
grep 'menuentry ' /boot/grub/grub.cfg