Ubuntu obok Windowsa

Witam, zamierzam zainstalować ubuntu obok windowsa na moim laptopie. Na laptopie mam partycję windowsa i partycję recovery. Wiem, że można zainstalować obok siebię, ale nie chcę utracić partycji recovery w trakcie instalacji. Czy może mi ktoś poradzić, jak ubuntu zainstalować, by nie naruszyło mi partycji recovery?

Zmniejszyć rozmiar partycji windowsowej - nie ruszać tej recovery - a następnie na wolnym miejscu dysku utworzyć partycję/partycje dla Ubuntu. Jeśli sam nie naruszysz partycji recover, to nic ci jej nie naruszy.

Ubuuser dzięki za odpowiedź. Po tym jak zmniejszę partycję windowsową i utworzę partycję dla Ubuntu, w instalatorze wybrać instalację obok Windows?

Bądź mężczyzną i przestań polegać na jakichś automatach. Sam zdecyduj co, gdzie i kiedy ma być instalowane. Tak więc żadne “Obok…” tylko wybierz to, co na samym dole, czyli “Inne rozwiązanie”, wskaż instalatorowi partycję, na której ma być / i drugą, na której ma być swap (ewentualnie inne) i do dzieła. Powodzenia. Skorzystaj z poradnika. Jeśli nie wiesz gdzie go szukać, to daję sznurek:  http://ubuntu.pl/dokumenty/Przewodnik_Ubuntu_14.04_LTS_Trusty_Tahr.pdf

Dodam jeszcze, że ten przewodnik w temacie instalowania systemu (wielu innych też) jest nadal aktualny. Więc jeśli zechcesz zainstalować Ubuntu w nowszej wersji, to z przewodnika możesz śmiało korzystać.

Na youtube jest masa video poradników jak to zrobić.

1. dzielisz partycję - odpowiednie narzędzie masz w samym windows.

2. podczas instalacji w instalatorze wybierasz opcję - inne rozwiązanie (ostatnie z listy) i instalujesz ubuntu na wydzielonej partycji. Ubuntu spokojnie obsługuje tryb uefi i secure boot.

Pierwszy przykładowy filmik - nawet nie musisz znać angielskiego.