Ubuntu podczas instalacji nie widzi loadera Windows 8

Cześć. Ubuntu podczas instalacji i nie widzi Windows 8 i chciałbym by widział, bo mam dysk SSD 64GB, ale nie mogę na nim zainstalować Ubuntu obok 8. Jak by co wyłączyłem fastboot. Dodam że mam UEFI.

Nie miałem jeszcze okazji korzystać z UEFI, ale z tego co się orientuję w teorii Grub nie obsługuje, a przynajmniej nie obsługiwal jeszcze UEFI z włączonym secure boot, a włączone secure boot w teorii wymagane jest od uruchomienia Windows 8. Podejrzewam, że właśnie dlatego Grub nie dodaje Windows 8 do listy systemów. Na dysku masz tablicę partycji MBR czy GPT?

GPT. SecureBoot mam wyłączone. Nie jest wymagane do 8. Grub ma wsparcie dla EFI nawet z włączonym secure boot.

Zajrzyj tutaj, możesz znajdziesz dla siebie przydatne informacje :arrow: http://wiki.gentoo.org/wiki/GRUB2#UEFI.2FGPT

Nie pomogło. Pierwszy punkt musiałem pominąć, bo posiadam partycję EfiBoot z Windows 8 (Ubuntu jedynie dodałby pliki bootowania). Jedynie musiałem wykasować partycję i instalować wszystko od nowa.

Niestety, jak pisałem, nie miałem jeszcze do czynienia z UEFI i takim układem, choć Windows 8 testowałem na zwykłej konfiguracji, tj. BIOS, MBR (na GPT nie chciał działać, podobno Windows 8 na GPT działa tylko pod UEFI), więc więcej niestety nie pomogę.

Z tego co widziałem w kilku poradnikach i tym filmiku:

Instalator Ubuntu nie wykrywa zainstalowanego Windows 8 w trybie EFI. Polecam obejrzeć ten film(po angielsku, ale mówi prostym językiem i można uruchomić napisy), bo tutaj jest wyjaśniana konfiguracja EFI i instalacja Ubuntu EFI obok zainstalowanego Windows 8 EFI. Nie wiem czy to będzie działać, bo sam narazie nie mogę zainstalować Ubuntu, ale jak będę instalował, to napewno skorzystam z tego.

Już ok. Pomogło 13.10 final i 8.1.