Ubuntu - problem z instalacją

Witam,

bootuję Ubuntu z CD, i wszystko idzie ładnie, tylko, że po ekranie ładowania pojawia się czarny ekran, i nic nie da się zrobić. zostawiłem komputer na dłużej z tym czarnym ekranem, i po ok. 20 minutach pojawił się ekran z kursorem i tłem “Ubuntowym” (w tym przypadku http://beginlinux.files.wordpress.com/2009/03/bg.png bo próbowałem z wersją 9.04), lecz po ok. 30 minut nic się nie zmieniło. Da się coś z tym zrobić? Dodam, że na laptopie (tj. Toshiba C660) wszystko działa bez zarzutu

Proszę o pomoc

pozdrawiam,

arek1242

Instaluj 10.04 LTS.

9.04 jest już stara.

Czyli wersja 9.04 nie chce się zainstalować, bo jest stara?

BTW.

wymagania dla 10.04 są większe niż dla 9.04? Bo czytałem w sieci, że wymagania Ubuntu z wersji na wersję zmieniają się nieznacznie

Nie, ale w nowej jest naprawione wiele błędów i do niej uzyskasz pomoc.

Podczas uruchamiania LiveCD w menu wybierz F6 po czym zaznacz opcje nomodeset

Spróbowałem zainstalować 10.04 z tej opcji “Demonstracja i pełna instalacja”, poprzez wypakowanie plików ubuntu na dysk, i potem zbootwanie. Pojawił się ekran ładowania (logo Ubuntu i 5 kropek zmieniających kolejno kolor), i po kilku minutach pojawił się czarny ekran z napisem w lewym górnym rogu:

@ Coman_PL

kiedy nacisnąłem F6 podczas ekranu ładowania (bo podczas tego ekranu, kiedy to są 3-4 sekundy na naciśnięcie Esc po więcej opcji uruchomienia nic się nie działo), to pojawiło się czarne tło, i co chwilę pokazujący się błąd

Możesz jeszcze raz tą płytkę nagrać? Miałem podobny problem i był to skutek nagrywania z pełną prędkością.

@edit. Ehh… Słuchaj Comana. Wydaje się być bardziej obeznany z tematem ode mnie.

Podczas tego ekranu należy nacisnąć F6 i wybrać opcje nomodeset:http://www.startbreakingfree.com/wp-content/uploads/2009/03/ubuntu01.png

No właśnie ja nie nagrywałem na płytkę, bo nigdzie koło mnie nie mogę jej kupić :confused: Skorzystałem z opcji “demonstracja i pełna instalacja” czy jakoś.

Problem w tym, że ja nie mam takiego ekranu w 10.04 i 9.10. Jest on tylko w 9.04 (jedyny który instaluję z płyty), ale po naciśnięciu F6 nigdzie nie mam tej opcji

Nie rozumiem. Wszedłeś na stronę ubuntu.com i co?

{quote]Nie rozumiem. Wszedłeś na stronę ubuntu.com i co?

Eh… Instalacja przez wubi nie jest zalecana.

Ubuntu nie koniecznie działa poprawnie, poza tym, znajduje się na partycji Windows, więc działa wolniej.

Nie masz możliwości nagrać na płytkę lub pendrive?

Wiem, ale ja nie biorę opcji “instalacja wewnątrz windows”, tylko biorę te demonstracja itp. bo wtedy zbootuję instalator tak samo jakbym włożył CD z systemem

Dodane 30.08.2011 (Wt) 16:23

Instalowałem 9.04 z płyty, i jest właśnie ten problem z 1. postu. (kiedyś wszystko szło idealnie, z tej płyty instalowałem, co teraz próbuję).

Naprawdę nagranie na płytkę to taki problem?

Nie, ale nigdzie w promieniu 15km nie ma płyt do kupienia :confused: tzn. są, ale wyprzedane. Jutro może będę miał okazję kupić. A póki co spróbuję instalacji z pendrive

Do instalacji z pendrive’a użyj UNetBootin.

A jak chcę zainstalować z pendrive, to wybrać w tym programie 10.04_Live czy 10.04_HdMedia ?

Polecam wybrać obraz ISO ściągniętego systemu i wskazać lokalizację do niego zamiast ściągać przez UNetBootin.

Poniżej wybierz odpowiedniego pendrive’a.

Ok. Teraz zobaczyłem :slight_smile: Tamto jest do pobrania pewnie. Odezwę się, i napiszę wynik próby.

Co do tamtej “prezentacji i instalacji”, to żeby ona zadziałała musisz mieć fizyczny nośnik.