Ubuntu Touch

Polecam mój artykuł o Ubuntu Touch

:open_mouth: Haha, ci to jest?
Zapytałem Gemini:
https://gemini.google.com/share/781473c2f106

Brak popularnych apek: Nie ma natywnego Instagrama, WhatsAppa (często), czy aplikacji bankowych. - dziękuję, nie skorzystam!

No gdzie tam… Windows Phone umarł, z powodu braku aplikacji czy popularności, to też nie wyskoczy wyżej. Opiera się na PWA tylko? :open_mouth: ARM i X86-64 naraz? Smartfony z Ryzen’ami czy Intelami :open_mouth: Szkoda słów.

No open-source, bawić się możesz, prawda, ale nie wygrasz z iOS czy Androidem.

Pisz co chcesz, ale Mobilny Windows był zaje… - akurat brak aplikacji mi nie przeszkadzał. Te bankowe i ówcześnie popularne były. A system był bardziej responsywny i lepiej przemyślany.

No może tak, ale brak aplikacji moim zdaniem WP ubiło. Cóż, było minęło.

Miałem przez chwilę telefon z Windowsem i mogę potwierdzić. System był zaj…ście responsywny na praktycznie każdym telefonie. Nie wiedziałeś czy korzystasz z telefonu za 299 czy za 2299 XD mnie tam tylko brakowało Youtube i Chrome.

Brak aplikacji był spowodowany między innymi słabym zainteresowaniem deweloperów co było spowodowane słabym udziałem WP w rynku a to akurat było spowodowane zbyt późnym wejściem MS na rynek smartfonów. Przespali moment i przez to „padł” dział mobilny Nokii a dla MS wykupienie marki również stało się nieopłacalne.
Inna kwestia że podobno wymogi MS dla deweloperów były bardzo restrykcyjne - ale to musiałbym sprawdzić.

A da się z tego korzystać na raspberry pi? Bo może wtedy bym się skusił XD

Też posiadałem telefon z Windowsem i byłem więcej niż zadowolony (mapy wiem, że były dużo lepsze od Microsoftu)