chcę zainstalować Ubuntu na laptopie HP 6730b(4GB RAM, 200GB miejsca na dysku, procesor Intel Core 2 Duo P8400), mam przygotowane na niego partycje(ok. 200 MB na /boot, 1,5 GB na SWAP, 14GB na /, 40GB na /home). Ustawiłem laptop na start z płyty w pierwszej kolejności, ale to nie działa-po włożeniu płyty napęd pracuje, ale nic się nie dzieje, komputer nie reaguje na nic. Płyta jest dobrze nagrana, zainstalowałem z niej Ubuntu na domowym komputerze i wszystko śmiga.
Co muszę przestawić, żeby laptop odczytał tę płytę? Jest na nim Win XP, nie będę go usuwał, ale zainstaluje obok.
Płyta jest odczytywana-na XP mogłem ją przeglądać.
Podczas włączania laptop wcisnąłem Esc i wszedłem do startup menu=>stąd F10 dla ustawień BIOS i ustawiłem kolejność bootowania “boot order” na pierwsze miejsce wstawiając CD-ROM(tak to jest opisane, ale napęd czyta płyty DVD, jest to na nim napisane). Ustawienia zapisane, ale po wyjściu z BIOS płyta w napędzie jest jakby odczytywana(i to intensywnie) ale nic się nie dzieje, nie pojawia się żaden ekran startowy Ubuntu, nie startuje też Windows, muszę wyłączyć komputer żeby potem cokolwiek zrobić.
Rozumiem, że podczas pracy napędu itd. nie widać kompletnie nic na ekranie? Spróbuj ewentualnie jeszcze przygotować bootowalny pendrive. Tutaj masz oficjalny poradnik ze strony Ubuntu:
Płyta działa, zainstalowałem z niej system na innym komputerze, jest czytana przez laptop.
Dałem trochę ciała, zaznaczyłem w BIOS USB CD-Rom, ale nie mam tam stricte opcji DVD/CD-Rom, tylko to. Sam już nie wiem, co mam zaznaczyć, żeby działało.
Spróbuj dostać się do “całościowej” konfiguracji BIOS - jak masz Startup Menu to wtedy wciśnij F10. Działaj tylko w Boot Options , obrazek z instrukcji laptopa:
Patrz jak jest ustawiona opcja Enable / Disable CD-ROM boot (enabled by default) - mogło się coś “poprzestawiać”. W ostateczności spróbuj innej płyty CD / DVD (może być RW).
Coś mi się wydaję, że polski remix nie ma wsparcia dla efi. Pobierz ubuntu 12.04.1 z ubuntu.com. Co do partycji to zamast /boot ustaw partycja efi. Przy bootowaniu płyty lub pena, miej opcje security włączona, a opcje bootowania ustawioną na twój nośnik ubuntu. Prawdopodobnie do biosu wbijasz klawiszem F2.