Próbuję zainstalować na laptopie Packard Bell Easy Note LJ65 najnowsze Xubuntu, problem w tym, że ISO z płytki startuje mi z niemal do zera ustawioną jasnością ekranu i nie jestem w stanie w żaden sposób z poziomu klawiatury ów ekranu rozjaśnić…widzę, że coś się pojawia na ekranie, ale nie jestem w stanie z taką widocznością zainstalować systemu. Macie pomysły jak to obejść?
Z instalacją sobie poradziłem, zaktualizowałem BIOS-a oraz wdrożyłem poniższe:
Teraz mam problem z rozdzielczością ekranu. Zainstalowałem sterowniki Intela (na tym laptopie jest zintegrowana karta) zgodnie z instrukcją:
…jednak w dalszym ciągu mam do “wyboru” w ustawieniach ekranu tylko rozdzielczość 1024x768.
Hej.
Czy przed instalacją owych sterowników miałeś już problem z niską rozdzielczością?
Tak czy owak, osobiście odradzam rezygnację z domyślnego sterownika (w Ubuntu pakiet go dostarczający nazywa się, z tego co widzę, xserver-xorg-video-intel) na rzecz ręcznie instalowanego i, być może nie bez powodu, przeznaczonego dla poprzedniej wersji używanej przez ciebie dystrybucji. Nie tylko nie osiągniesz widocznej poprawy wydajności, ale i doprowadzisz być może do sytuacji, gdzie przy każdej aktualizacji kernela będziesz musiał pamiętać o ręcznej reinstalacji sterowników.
Jeśli więc intelowskie sterowniki nie rozwiązują jakiegoś problemu, który miał miejsce przy używaniu standardowych, polecam je usunąć - szkoda zachodu i nerwów. O ile mnie pamięć nie myli, Ubuntu jest wyposażone w aplikację pozwalającą automatycznie instalować własnościowe sterowniki. W przypadku gdyby dawała ona możliwość instalacji innej wersji firmware dla twojej karty graficznej, możesz z niej skorzystać.
Pozdrawiam,
Tinnuir