Ubuntu z Chip'a nie działa... co robić?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9eb … 19869.html

Nagrałem obraz .iso z płyty Chipa (gazeta) na płytkę, ustawiam w biosie żeby szukało systemu na cd i po paru sekundach pokazuje się okienko: “uruchom system normalnie, tryb awaryjny, ostatnia znana dobr…” za minute wkładam płytkę z knopixem i odpala normalnie, instalator xp też startuje, czemu Ubuntu nie chce? Nagrałem już Mandrive na płytkę: nie działa, nagrałem już Ubuntu na płytke: nie działa, nagrałem Ubuntu jeszcze raz: nie działa, pomóżcie bo zaczynam podświadomie nie lubić Linuxa! :slight_smile:

// Wywaliłem %7Boption%7D z postu :slight_smile:

Kaka’

Z jaką prędkością nagrywałeś? Powinno się nagrywać maksymalnie z prędkością - 8x.

Albo w chipie coś zle nagrali te windowsy.

a to tutaj nikogo nie obchodzi :roll:

A czy ty czasem nie nagrywasz obrazu iso (jeden plik) na płyte ?? !!

Chodzi mi o to co masz na płycie po nagraniu.

1 plik iso ??

Czy może dużo plików i folderów

z tego co pamiętam to na chipie nie jest to płytka bootowalna tylko obraz .iso który musisz wypalić na płytce CD

No własnie, prawdopodobnie źle nagrałeś obraz iso na płyte. Najprawdopodobniej niepotrzebnie wypakowałeś winrarem. Typowy błąd użytkownika, który powinien się trzymać z dala od PC a tym bardziej od linuksa 8) Iso sie nie wypakowuje ! Kolejna możliwość to tak jak mówilem zbyt szybka prędkośc nagrywania albo nagranie iso jako data cd. Musisz nagrać jako “nagraj obraz iso” i nie wypakowywać, prędkość max 8x, inaczej jest totolotek.

1.Wkładam płytkę Chipa.

2.Kategoria Linux>Ubuntu

3.Otwórz

4.Pokazuje się plik Ubuntu7.05-desktop-i386-Fulmar.iso

5.Kopiuje go na dysk

6.Odpalam Nero

7.Nagraj obraz na dysk

8.Nagrywam ten plik .iso

9.Po nagraniu odtwarzam płytkę, a tam te foldery co na obrazku http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9eb … 19869.html

1. Resetuje i dalej tak jak w temacie

@knapik

Windowsa instalowałem 16 razy, mam w nim porządek, Firefox’a i ani jednej gry choć mam 13 lat, to chyba dobrze, że się trochę interesuje i za wszelką cenę chce przetestować Linuxa…? Wypalałem niestety z maksymalną prędkością…

To jeszcze spróbuj z mniejszą…

A jeśli nadal nic to walnięty obraz na płycie chipa.

ściągnij obraz z http://www.ubuntu.com chyba że chcesz ryzykować utratę płyty cd… mi by było szkoda…

sprawdź obraz iso sumą kontrolną md5

http://iso.ubuntulinux.eu/Ubuntu7.05-de … ar.iso.md5

jak się będzie zgadzało to znaczy że źle nagrałeś, a jak się nie będzie zgadzało to Chip coś “skopał”

Spróbuj nagrać .iso innym programem, np. ImgBurn :slight_smile:

płyty cd za 60groszy ?? żenuaaaa

obrazy iso ubuntu nagrywaj w trybie DAO (disc at once).

Nagrałem obraz na płytkę, włączam i nie działa… :frowning:

ALE NIIIIIEEEE! !!

a ustawiłeś bootowanie z płyty cd ?? inne płyty bootujące działają ??

To gdzie ty te płyty kupujesz u mnie są tak drogie że szok przeciętnie 90 groszy kosztują a najtańszą za 75 znalazłem :x

Niedawno przeinstalowywałem Windowsa to jakoś ustawiłem, żeby odpalił z płyty i aż do dzisiaj nic nie zmieniałem, ale płytki live cd też nie chcą odpalić, przez 3 lata miałem bios Pheoenix , a teraz mam AMI i niestety trochę się gubię :slight_smile: wyprobowałem chyba wszystkie opcje i nie startuje. Możecie powiedzieć jak to ustawić rozruch z cd w tym biosie(AMI)?

Wiesz nie każdy jak ty musi używać najgorszych cd’ków po 60 groszy… ja osobiście lubie mieć nośniki trwałe i dobrej jakości… pozatym nawet jakbym miał zmarnować płytę za te 60 groszy to wolę ściągnąć iso ubuntu (10min) i mieć przynajmniej większą pewnośc że nie będę musiał pozniej po kolejną płytę jechać do sklepu…

płytka odpaliła, ale nie mogę zainstalować :frowning:

dochodzę do punktu 4 i staje…

na googlach pisało coś o swap, i że Linux wymaga 3 partycji do instalacji i działania, ale po całym dniu grzebania i zdarmowania 4 płytek odpaliłem live cd Ubuntu z płytki light script (bo normalne mi się skończyły) widzę ekran Ubuntu, zaczynam instalacje i przy punkcie 4: Nie wybrałeś systemu plików czy coś takiego. Co robić dalej?

Złączono Posta : 20.08.2007 (Pon) 10:08

Nadal nie mam tego na dysku, podpowiedzcie coś… :slight_smile: