Nagrałem obraz .iso z płyty Chipa (gazeta) na płytkę, ustawiam w biosie żeby szukało systemu na cd i po paru sekundach pokazuje się okienko: “uruchom system normalnie, tryb awaryjny, ostatnia znana dobr…” za minute wkładam płytkę z knopixem i odpala normalnie, instalator xp też startuje, czemu Ubuntu nie chce? Nagrałem już Mandrive na płytkę: nie działa, nagrałem już Ubuntu na płytke: nie działa, nagrałem Ubuntu jeszcze raz: nie działa, pomóżcie bo zaczynam podświadomie nie lubić Linuxa!
No własnie, prawdopodobnie źle nagrałeś obraz iso na płyte. Najprawdopodobniej niepotrzebnie wypakowałeś winrarem. Typowy błąd użytkownika, który powinien się trzymać z dala od PC a tym bardziej od linuksa 8) Iso sie nie wypakowuje ! Kolejna możliwość to tak jak mówilem zbyt szybka prędkośc nagrywania albo nagranie iso jako data cd. Musisz nagrać jako “nagraj obraz iso” i nie wypakowywać, prędkość max 8x, inaczej jest totolotek.
Windowsa instalowałem 16 razy, mam w nim porządek, Firefox’a i ani jednej gry choć mam 13 lat, to chyba dobrze, że się trochę interesuje i za wszelką cenę chce przetestować Linuxa…? Wypalałem niestety z maksymalną prędkością…
Niedawno przeinstalowywałem Windowsa to jakoś ustawiłem, żeby odpalił z płyty i aż do dzisiaj nic nie zmieniałem, ale płytki live cd też nie chcą odpalić, przez 3 lata miałem bios Pheoenix , a teraz mam AMI i niestety trochę się gubię wyprobowałem chyba wszystkie opcje i nie startuje. Możecie powiedzieć jak to ustawić rozruch z cd w tym biosie(AMI)?
Wiesz nie każdy jak ty musi używać najgorszych cd’ków po 60 groszy… ja osobiście lubie mieć nośniki trwałe i dobrej jakości… pozatym nawet jakbym miał zmarnować płytę za te 60 groszy to wolę ściągnąć iso ubuntu (10min) i mieć przynajmniej większą pewnośc że nie będę musiał pozniej po kolejną płytę jechać do sklepu…
na googlach pisało coś o swap, i że Linux wymaga 3 partycji do instalacji i działania, ale po całym dniu grzebania i zdarmowania 4 płytek odpaliłem live cd Ubuntu z płytki light script (bo normalne mi się skończyły) widzę ekran Ubuntu, zaczynam instalacje i przy punkcie 4: Nie wybrałeś systemu plików czy coś takiego. Co robić dalej?