To mój pierwszy wpis, pierwsze pytanie i w ogóle pierwszy kontakt z Linuxem proszę więc o wyrozumiałość.
Do zadania pytania zmotywowała mnie taka oto sytuacja: w nie najnowszym już laptopie Fijitsu Siemens koleżanki zepsuł się dysk twardy. Koleżanka poratowała się kupnem smartfona a ja zostałem z laptopem. Chcę go “ożywić” i używać głównie do internetu, filmów i telewizji. Po przeczytaniu tego wpisu: http://www.dobreprogramy.pl/Czy-Ubuntu- … 38150.html zacząłem się zastanawiać czy można uruchomić i używać Linuxa z USB bez dysku twardego w laptopie.Twardziel z laptopa został wymontowany. Poszukałem trochę i jak na razie znalazłem tylko opisy instalacji Linuxa z USB (ale to dalej instalacja systemu na dysk komputera). Proszę o krótką odpowiedź czy taki sposób używania komputera jest możliwy i ew. krótkie info jak się za to zabrać.
p19koz - dziekuję za namiar - z użyciem tego programu uruchomiłem ubuntu 12.10. Wrażenia z linuksa pozytywne choć nie miałem czasu dłużej się pobawić (ale filmy, muzykę i internet wifi uruchomiłem w 10 min została jeszcze TV DVBT no i komputer działa nie najszybciej - ale to pewnie wina małego pendraka 1GB (taki mam przeznaczony do tego typu zabaw ale jeśli trzeba to dam wiekszy) i podzespołów laptopa.
womperm - w związku z powyższym proszę o pomoc w wyborze:
Na dłuższą metę, z doświadczenia, bieżące aktualizacje systemu zajmują sporo czasu, niestety pendrajw działa wolniej, niż dysk twardy, niekiedy bardziej opłaca pobrać się nową wersję obrazu ISO i wgrać go na nowo, niż aktualizować obecny system.