Ubuntu - zmiana hasła roota, wyglądu i ukryte pliki na NTFS


(Piksel14) #1

Witam, od wczoraj używam linuksa Ubuntu (dodam, że to mój pierwszy linuks) i mam kilka problemów, które dla wygody opiszę w punktach:

  1. Dlaczego nie mogę zmienić hasła roota ani przez komendę sudo passwd, ani przez tryb graficzny (Użytkownicy i grupy)?

  2. Da się pobrać jakieś skórki, które od razu zmienią wygląd wszystkich elementów (tak żeby nie trzeba było się bawić kolorami itd.)?

  3. Do przechowywania danych używam wspólnej z Windowsem partycji NTFS. Czy jest możliwość ukrycia na linuksie tych ukrytych plików, które są ukryte na Windowsie? Chodzi o to, żebym nie widział np. miniaturek albumów muzyki i dll-ów.

  4. Da się ustawić w Firefoksie, żeby pobierał pliki na partycję NTFS sda3? Dodam że jest wiecznie zamontowana (fstab).


(BenderBendingRodriguez) #2
  1. Spróbuj zalogować się na roota poprzez:

sudo su

a następnie zmienić hasło roota za pomocą komendy passwd

Tylko pytanie po co Ci znać hasło roota?

2.Nie mam pojęcia, nie używam gnome

3.http://www.tuxera.com/community/ntfs-3g-manual/

dodaj hide_hid_files do opcji montowanej partycji ntfs

4.Podejrzewam że to kwestia ustawienia standardowego folderu do którego ściąga (powinien mieć taką opcję Firefox, w zasadzie każda przeglądarka ma).


(Coman Pl) #3

Odnośnie 2 punktu sprawdź to: http://gnome-look.org/index.php?xsortmode=high&page=0&xcontentmode=100


(roobal) #4

Spróbuj jeszcze

sudo passwd root

Pozdrawiam!


(marcin82) #5

Ad. 4. Wskaż Firefoxowi jako katalog pobierania punkt montowania partycji /dev/sda3.


(Piksel14) #6

Pisałem już że tak zrobiłem ale nie działa. :wink:

/dev/sda1 /W7BOOT ntfs-3g defaults,user,locale=pl_PL 0 2

/dev/sda2 /media/Windows ntfs-3g defaults,user,locale=pl_PL 0 2

/dev/sda3 /media/Moje ntfs-3g defaults,user,locale=pl_PL 0 2

W którym miejscu dodać hide_hid_files?


(marcin82) #7

To jest jedna z opcji montowania, dopisz po prostu po przecinku na końcu każdego wpisu (tak jak pozostałe opcje).


(Piksel14) #8

/dev/sda1 /W7BOOT ntfs-3g defaults,user,locale=pl_PL 0 2,hide_hid_files

/dev/sda2 /media/Windows ntfs-3g defaults,user,locale=pl_PL 0 2,hide_hid_files

/dev/sda3 /media/Moje ntfs-3g defaults,user,locale=pl_PL 0 2,hide_hid_files

Nic to nie dało.


(roobal) #9

Nie, ma być tak

/dev/sda1 /W7BOOT ntfs-3g defaults,user,locale=pl_PL,hide_hid_files 0 0

/dev/sda2 /media/Windows ntfs-3g defaults,user,locale=pl_PL,hide_hid_files 0 0

/dev/sda3 /media/Moje ntfs-3g defaults,user,locale=pl_PL,hide_hid_files 0 0

Pozdrawiam!


(BenderBendingRodriguez) #10

Musisz napisać to PRZED "0 2", "0 2" muszą być zawsze na końcu.


(Marcinj10) #11

Jak objawia się to "nie działanie"? Co wypluwa terminal?


(Piksel14) #12

Pisze że hasło zmienione, ale w rzeczywistości się nie zmienia.


(roobal) #13

Próbowałeś zalogować się na roota?

su

ale bez sudo.

Pozdrawiam!


(Piksel14) #14

Tak, próbowałem.