Mam skrzynke e-mail na o2.pl i otrzymuje regularnie masę spamu (niechcianych wiadomości), na szczęście o2 ma bardzo szczelny antyspam i wszystko przesiewa. Jednak mam pytanie czy da się je jakoś “uwolnić” od tych wiadomości całkowicie ?
Są programy pełniące funkcję antyspamu, czyli na przykład przerzuca wiadomości uznawane jako spam do innego folderu. Jednak, jeśli chodzi o samo ich przychodzenie na skrzynkę pocztową, to do końca tego nie zwalczysz. Na bawieniu się w pseudo-wypisywanie z list malingowych nic nie zdziałasz. Twój mail jest w bazie spamerów. Ostateczne wyjście to zmienić adres i nikomu, nigdzie nie podawać, tylko zaufanym osobom z odpowiednimi regułami…
W obu linkach podanych przez Bocziego jest klikaczka do http://www.nospam-pl.net. - a ta strona, to prawdziwa kopalnia wiedzy na temat spamu i sposobów na profilaktykę i odpieranie ataku.
Na tej stronie w działach Software i Odnośniki masz zbiór chyba wszystkich progsów, narzędzi i programów pocztowych - nieodzownych w walce ze spamem.
Otóż to - mam kilka kont i jeszcze nigdy nie spotkałam się ze spamem.
Nawet na o2.pl - na który się tak uskarżasz w tytułowym poście.
No, ale moje adresy nigdy nie ujrzały światła dziennego w postaci online (czyli rzucone na tacę) a przecież używałam ich również do najrozmaitszych rejestracji, ale akurat te dane są chronione przed automatycznym generatorem adresów, bo nie figurują np. wprost na stronie, lecz chroni je odpowiedni skrypt.
No i sorry DeVil - ale zacytuję Ci właśnie przykład z naszego, forumowego podwórka - jak sam nieroztropnie szafujesz mailem!
Temat z Gmail/strona 4
Dziwnym trafem czułam, że jak przekopię ten temat - to znajdę i Twój mail. :twisted:
No i nomen omen - właśnie Tlenowy…
Część przed małpą - wyiksowałam, żeby Ci nie dokładać kolejnego myku, ale i tak już jesteś namierzony przez generator maili, za sprawą chociażby właśnie tego poprzedniego wpisu!
Ten generator to nawet nie człowiek, tylko maszyna - która przeczesuje net w poszukiwaniu adresów w takiej właśnie postaci! Ale oczywiście służy konkretnym ludziom. Kwestia dwóch tygodni od puszczenia adresu i masz gwarancję, że spamerzy zaczną Cię nękać!