Mam takie pytanie odnośnie udostępniania folderu w sieci lokalnej z uprawnieniami do danych folderów.
Powiedzmy, że mam taką sytuację.
Na komputerze z system XP Home mam dwie bazy danych które chciałbym udostępnić w sieci. Jedną bazę dla jednego użytkownika, drugą bazę dla drugiego użytkownika. Przy czy żeby użytkownik jeden nie miał wglądu do folderu z bazą numer 2. Oczywiście, żeby żaden szary użytkownik sieci który zna IP tego komputera z bazami nie mógł wejść ani do jednej ani do drugiej bazy.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to, na tym komputerze z XP i bazami, zrobić dodatkowe dwa konta użytkowników. No i po prostu jednemu z nich dać pełną kontrole do folderu z bazą 1 a drugiemu użytkownikowi pełną kontrolę nad bazą 2 a odmówienie uprawnień przy próbie wejścia do bazy 1. Powinno to działać prawda ?
Ale tu moje pytanie czy nie ma jakiejś łatwiejszej drogi do osiągnięcia tego ?
Myślałem też nad zainstalowaniem jakiegoś oprogramowanie na komputerze z bazami typu “własny serwer ftp” ale znów czy to zda rezulat, czy w takim oprogramowaniu będę mógł dodawać uprawnienia i wejścia na hasło do folderów ?