Witam wszystkich, mój problem polega na tym że chciałbym udostępnić internet do laptopa z komputera stacjonarnego, komputer jest podpięty do internetu za pomocą kabla rj45, co potrzebuję żeby laptop odbierał sygnał za pomocą wifi, czy sprzęt jakim dysponuje może się przydać:
Jeśli masz router WiFi to PC możesz podłączyć bezprzewodowo. Laptop również łączysz bezprzewodowo z routerem. Na PC udostępniasz połączenie innym komputerom w sieci i PC będzie pełnił rolę routera. PCtowi przypisz statyczne IP z podsieci w jakiej jest router. W laptopie jako brama ustawiasz IP PCta, nie routera.
Router jest bez wifi, chodzi o to że do PC internet jest podłączony przez kabel, a ja chciałem jeszcze w laptopie internet, może da się go udostępnić z poziomu peceta
Ja mówiłem o karcie sieci bezprzewodowej. Jak nie masz sieciówki przewodowej (na kabel) to za wiele nie zdziałasz, bo karta WiFi będzie działała tylko jako AP (nadwca). Nie wiem też czy da się tak zrobić z kartą na USB, ale jeśli sterownik na to pozwala, to prawdopodobnie da się. Być może Connectify może działać jako WDS, ale tego nie wiem, bo nigdy nie korzystałem z tej aplikacji.
Jest to dla mnie trudny temat i nie wiem czy dobrze się dogadujemy, chodzi mi o to że mam komputer stacjonarny do którego jest podpięty internet z routera który nie posiada wifi, poprzez kabel rj45, na kompie mam windows 7, i chciałem poprzez komputer stacjonarny udostępnić internet laptopowi ale nie przez kabel.
tnz. mam kartę sieciową Wi-Fi ale taką pod usb taki mały grzybek i myślałem czy można coś takiego wykorzystać jako nadajnik wifi który będzie przekazywał do laptopa internet.
Jak pisałem, nie wiem jak z kartami na USB, ale prawdopodobnie jeśli sterownik na to pozwala, to da się to zrobić. Poza tym czemu nie sprawdzisz czy nie przetestujesz Connectify?