Udostępnianie internetu

Co do umiejscowienia routera jak i siły sygnału to zależy mi na tym aby pokrywały największą powierzchnię. Zasięg w ogródku i na strychu gdzie mam warsztat bardzo mi się przydaje :wink:
Zajmuję środkowe piętro w 3 pozuomowym domu i ograniczenie zasięgu, komuś z dołu lub na konkretny pokój na mieszkaniu wyżej przy jednoczesnym zasięgu na zewnątrz i na strychu będzie raczej niemożliwe :unamused:

Ja się bardzo dobrze czuję, nawet kawę wypiłem :wink: Ten temat ogarniam, też bawię się takimi rzeczami, chociaż obecnie już hobbystycznie. Mówię tylko, że na forum są ludzie z dużo większą wiedzą sieciową.

I + dla ciebie

Nie przyswoiłem, że mieszkasz w domku, wbiło mi się że raczej mieszkanie, jeśli tak to luz i nie ma kłopotu. Chodzi mi po prostu o to,że też nie ma sensu tak “siać” siecią wokoło, gdy nie ma potrzeby, a jednocześnie ktoś może tą sieć właśnie wykorzystać. Więc zakładam ograniczenie zasięgu sieci tak, aby w miarę możliwości pokrywała tylko nasz budynek i teren gdzie faktycznie korzystasz z tej sieci. Bo zazwyczaj nie ma potrzeby aby wychodziła poza mieszkanie i/lub budynek, a właśnie jeśli sąsiedzi mają dostęp do sygnału bez problemu, to mogą chcieć właśnie wykorzystać. Więc w założeniu chciałem ich przystopować. Oczywiście jak wcześniej wspomniałem są specjalne anteny i pewnie inne sposoby ale przed wszystkim się nie zabezpieczy.

To pogratulować :wink: , dobra kawa rano jest czymś pięknym. Owszem jest wspomniany Roobal i jak najbardziej cenię jego wiedzę, w końcu o nim wspomniałem, ale z tego co mi się obiło o uszy i z tego co czytałem Twoje komentarze, to Ty też sobie dobrze radzisz, fakt trudno mi porównywać Waszą wiedzę ale też nie trzeba być może nie przesadnie ale takim skromnym :wink: . Mam nadzieję, że to hobbystyczne ogarnianie tematu to jest z własnej woli i nie tracisz na tym (tzn., że nikt Cię nie zmusił do zmiany pracy na np. krawca czy coś takiego). Bo nie wyglądasz na starego, więc mam nadzieję, że to po prostu masz już wystarczająco pieniędzy aby się zająć rodziną i zainteresowaniami.

Jeśli do mnie pijesz to chodziło mi bardziej o Twoje możliwości czasowe oraz to, że to jest raczej taki prosty temat, polegający na odpowiednim skonfigurowaniu routera, a takich tematów są tysiące, więc nie wiedziałem czy będzie interesujący. Nic nie ujmując Tobie Kazikl, ani nikomu innemu. Ja po prostu nie uznaję się za wszechwiedzącego, a jednocześnie chce w takich wypadkach podesłać do osób bardziej kompetentnych, co do których mam pewność, że są w porządku i nie zrobią świństwa. Ale też trochę się boje robić takiego świństewka i podsyłać czasem zbyt proste rzeczy, które są zbyt proste i po prostu nudne dla tych osób obeznanych.

Temat jakoś mi umknął po prostu. Spokojnie, nie piję do Ciebie, ale nie jesteś pierwszą osobą, która ma wątpliwość czy roobal jest sieci, czy od Linuksów :wink:

Czasami są banalne tematy, ale mnie zaciekawią, jeśli pytanie jest zadane ciekawie lub problem jest nietypowy. W banalnych tematach wolę dać wykazać się innym :wink: Z czasem teraz gorzej, niż jakiś czas temu, więc z tego względu też nie w każdym temacie się udzielam.

Mikrotik wykorzystuje Linuksa w swoich routerach i potrafi takie rzeczy. Router Mikrotika spokojnie kupisz od 200 zł.