Witam!
Od wczoraj męczę się z następującym problemem. Po ostatniej aktualizacji systemu Windows 10 lub po zmianie odbiornika sieci WIFI przestało mi działać udostępnianie plików. Sieć jest prywatna, wszystkie opcje w Centrum sieci i udostępniania skonfigurowane prawidłowo, osłony antywirusa i zapory systemowej wyłączane, usługi serwer i przeglądarka komputera włączone. Komputer jest wykrywany na innym komputerze z systemem win10 ale po jego wybraniu pojawia się komunikat “System Windows nie może uzyskać dostępu…”.
Co ciekawe na drugim komputerze z system win10 udało mi się bez problemów skonfigurować udostępnianie i w drugą stronę działa.
Dziękuje za pomoc!
Cześć!
Czy ustawienia w grupie domowej masz odpowiednio skonfigurowane?
Może spróbuj usunąć komputery z grup roboczych i dodać ponownie?
Pozdrawiam, Direwolf!
Czy któryś z komputerów nie łączy się przez WiFi? Może masz ustawioną izolację urządzeń i dlatego nie możesz się dostać. Miałem kiedyś taki problem z dostępem do folderów. Po kablu było okay, a po WiFi cuda się działy.
Wszystkie komputery łączą się po WIFi. Nie korzystam z grupy domowej, tylko ze zwykłego udostepnienia zasobów (bez żadnej autoryzacji), a komputery windows wykrywa sam w obrębie sieci prywatnej. Do tej pory działo, ale zmieniłem dostawce Internetu, zarazem tez urządzenie (ruter) troche przy tym komputerze pokombinowałem z odbiornikami wifi w celu polepszenia zasięgu.