Udostępnianie plików Vista-Xp problem


(radiator) #1

Mam pc z xpekiem i lapak z vista PREM. Kabelek skrosowany ta sama grupa robocza na jednym 192.168.0.1 na drugmi 192.168.0.2 i maska 255.255.255.0 kompy na obydwu systemach sie widza z visty na xpeke wejsc moge natomiast na viste z xpeka juz nie. ping z visty na xpeka idzie odwrotnie nie!zaden nie ma juz antywira, firewale wylaczone i nic.

konto goscia wylaczylem na viscie wlaczalem cuda juz robilem i nic. Wlaczone mam udostępnianie plików i nic!

Najbardziej matrwi mnie brak pinga z xpeka na viste. Polaczenia komp z kompem na xp bez problemu wiec kabelek na 100% dobry.

Ustawialem na haslo i bez hasla i nic.

Porsze o jakies rady

dzieki


(ghost-001) #2

Witam

Spróbuj stworzyć konto na laptopie z Vistą o takim samym loginie jak na komputerze z WIN XP, ustaw hasło dla tego konta minimum osiem znaków (hasło nie musi być takie samo jak do logowania do WIN XP).

Na laptopie włącz udostępnianie plików (udostępnij jakiś folder lub dysk).

Ustaw też w Komputer->Panel sterowania->Centrum sieci i udostępniania->Dostosuj->Określ lokalizację->Typ lokalizacji->Prywatna

Po restarcie powinno już działać.

Pozdr.

Zdzisław


(Jesiotrek1) #3

Może to ci pomoże:

viewtopic.php?f=7&t=267788&p=1784086


(MrAsusrp6) #4

Witam

Rozwijasz listę klikasz Everyone klikasz dodaj i gotowe

4a53be28ed24c055.jpg

46df14bcd09fe2bf.jpg


(Nerogold) #5

mam ten sam problem ale u mnie nie ma takiego czegos jak Everyone tylko jest jeden użytkownik "ja" ja tez proszę o pomoć bo z xp widac foldery ale jak juz w jakiś weje to się zwiesza explorarot a z visty moge robic co tylko zzechce z xp-keim aha i siagnalem ten plik z tematu viewtopic.php?f=7&t=267788&p=1784086 proszę o pomoc :frowning: