Udostępnianie połączenia - Vista

Problem przedstawia się następująco:

Mam internet z kablówki przez modem USB ARRIS TOUCHSTONE DM505. Do tej pory modem podłączony był do pudla, na którym zainstalowany był Win2k. Win2k udostępniał połączenie i przez switcha net rozdzielany byl jeszcze na dwa lapki (na nich jest Vista). Chodziło to tak: modem USB pobierał IP i DNSy automatycznie, a siec lokalna była skonfigurowana tak: pudlo IP 10.0.0.1, maska 255.0.0.0, DNSy przepisane z ipconfig jak dla modemu USB. Lapki miały IP 10.0.0.2 oraz 10.0.0.3, maskę ta sama, brama 10.0.0.1.

Po zastąpieniu pudla z Win2k nowym z Vista połączenia nie mogę udostępnić za cholere. Pudło ma adres 192.168.0.1; maska 255.255.255.0. Włączone jest udostępnianie połączenia przez modem USB. Ustawiałem lapki ręcznie bądź automatycznie i połączenia z netem w żadnym przypadku nie maja. Wszystkie kompy w sieci się widza. Przy ustawieniu automatycznym bądź ręcznym wpisaniu DNSow w lapku na 192.168.0.1 można wysłać ping np do wp.pl, ale on już nie wraca. Jeśli wpisze jakieś inne DNSy, to ping w ogóle nie wychodzi. Co ciekawe, przy DNSie 192.168.0.1, widać z lapka w otoczeniu sieciowym tzw. “Internet gateway device”, które okazuje się być “połączeniem lokalnym 2” na pudle (to ono odpowiada za łączność ze światem), ale netu dalej nie ma. Dodam jeszcze tylko, ze w sieci lokalnej wszystko hula - udostępnianie itp. Jeśli coś to pomoże, to dodam, ze pudło wykrywa połączenie przez sieciówke z lapkami jak “siec niezidentyfikowana”.

Na koniec ostatnia informacja. Jak podłączałem stare pudło z Win2k, to musiałem podać MAC na stronce dostawcy netu. Kiedy podłączyłem nowego kompa z Vista nie musiałem podawać nowego MAC.

A teraz powiedzcie proszę, czy macie jakieś pomysły co z tym zrobić, bo mnie już szlag trafia.

Czy posiadasz jakiegoś firewalla programowego, lub podaj jakie oprogramowanie zabezpieczające używasz bo to może tu być problem.

Zadnych firewalli, antywirusow, czy innego dziadostwa nie uzywam.

aaa508 ,

Proszę poprawić pisownię w tytule tematu i w opisie problemu. W celu edycji swojego posta proszę skorzystać z przycisku ac7a4cd89050aa6e.gif

tak w ogole to racja co piszesz, a ja mialem podobnie tylko ze jak podlaczylem kable to wlaczylem kretor i wszystko zrobilo sie automatycznie. pozdrawiam