Udostępnienie fragmentu pulpitu do kamery virtualnej


(Elektryk Z) #1

Witam.Chciałem się dowiedzieć czy jest taka możliwość aby udostępnić wybrany fragment okna ww moim wypadku groupboxa do kamery internetowej tak jak np w ManyCam oraz gdzie mógłbym szukać  gotowego kodu.

Z góry dziękuje :) 


(Semtex) #2

Witaj, popraw proszę tytuł tematu tak aby wstępnie informował o problemie, użyj przycisku EDYTUJ , który znajdziesz w lewym dolnym rogu Swojego posta otwierającego wątek. Dziękuję za uwagę.

Tip: Unikaj słów: “problem”, “help”, “pomocy” itp. Tego typu słowa nie spowodują szybszej reakcji a mogą odnieść odwrotny skutek od oczekiwanego, tytuł tematu ma być skróconym opisem Twojego posta- powodzenia.


(Elektryk Z) #3

Chyba nikt nie pomoże już:(


(Fizyda) #4

Po co Ty chcesz udostępniać obraz kamerce internetowej? Inaczej ujmując bezsensu jest wysyłanie obraz do urządzenia którego zadaniem jest wysyłanie obrazu.

Napisz może chcesz zrobić, bo raz że nie wiadomo, a sam raczej nie masz nawet pojęcia jak to zrobić i kombinujesz w jakiś dziwny sposób.


(Elektryk Z) #5

Chcę zrobić to samo co w ManyCam czyli udostępnić okno aplikacji a jeśli tak się nie da to fragment pulpitu.

Zrobiłem pewny program i nie chcę używać dwóch osobnych programów  (Mojej aplikacji i ManyCam) 

Chodzi mi głównie o zamiennik ManyCam’a (lub cos podobnego) w postaci kodu vb

 


(Fizyda) #6

No to tak jak wyżej napisane, musisz utworzyć swoją kamerę wirtualną i przekazywać do niej kolejne klatki z widokiem okna Twojej aplikacji. Przekazywać to za dużo powiedziane, bo to Twój program będzie częściowo tą kamerą. Jak to zrobić szukaj w google bo to nie jest problem który da się wyjaśnić zrób to i to, rozwiązanie nie jest jedno i nie jest łatwe. Na kod przykładowy też nie masz co liczyć bo wszystko zależy od zbyt dużej ilości rzeczy, a nikt nie będzie zgadywał jak wygląda Twój program.

Jedyne kroki, jakie można by wypisać to:

  1. utwórz urządzenie - kamerę wirtualną

  2. w zależności od tego jak utworzysz kamerę dowiedz się jak nią sterować


(Elektryk Z) #7

Bez urazy ale gdybym coś znalazł w google albo przynajmniej wpadł na jakiś trop na  zagranicznym forum to nie pisałbym  tutaj o pomoc…

Sęk w tym że znajduje same tematy o przechwytywaniu obrazu z kamery a nie odwrotnie.


(Elektryk Z) #8

Nothing?:frowning:


(Fizyda) #9

Podstawowe informacje z google: http://stackoverflow.com/questions/6243891/writing-a-virtual-webcam

Przykład w Visual C++ (również z google): https://social.msdn.microsoft.com/Forums/windowsdesktop/en-US/bd371c22-af61-400d-9497-9ae196a52ed5/making-a-virtual-camera?forum=windowsdirectshowdevelopment

Bardzo podobnie będzie w VB.

Znalezienie wszystkiego zajęło mi 5 minut, i pomimo że do tej pory nie wiedziałem jak się tworzy jakiekolwiek virutalne urządzenie w windzie to już wiem.

A jeśli chcesz pomocy w VB bezpośrednio to ja nie pomogę i ogólnie w Polsce będziesz miał z tym problem. Najlepiej pytaj na jakiś amerykańskich serwisach bo tego wynalazku głównie używa się właśnie w stanach.