Cześć. Potrzebuje pewnej pomocy, bo już się trochę z tym męczę. Są dwie sytuacje.
Mam kamerkę ip “wanscam” , któa działa bez problemu.
Kiedyś udało mi się ją udostępnić na zewnątrz gdy miałem Neostradę, bez problemu. A teraz mam problem.
A potrzebuję znów mieć zdalny podgląd.
Sytuacja 1. Pomyślałem, że użyje w ogóle osobnego połączenia internetowego mobilnego, wiec podłączyłem internet mobilny do routera “dwr-116” , podłączyłem kamere , przekierowałem porty tak jak kiedyś na neostradzie. I nic nie działało. Wyczytałem, że ponoć operatorzy mobilni mogą blokować to na swoich zaporach. Czy da się coś z tym zrobić?
Sytuacja 2. Gdy pierwszy sposób zawiódł, postanowiłem że podepnę do domowej sieci. Zmieniłem Neostrade na UPC i dostałem router “connect box”. Wszedłem w ustawienia, a tam opcji które chyba na jednej ręce można policzyć.
Nie ma żadnego przekierowywania portów. Z tego co wyczytałem to dlatego, że connect box używa ipv6 i jest nie potrzebna taka opcja. Ale widziałem w ustawieniach, że można udostępnić zdalny dostęp do routera i tam podaje się numer portu, na którym jest dostępny. Próbowałem, ale nie mam pojęcia jak udostępnić kamerę przy użyciu ipv6. Czy ktoś mi jest wstanie doradzić?
W lokalnej sieci do kamerki mam dostęp poprzez jej lokalny adres ipv4 i nie mogę znaleźć jej adresu ipv6.
Już myślałem, czy rassberry, albo jakiś vpn nie pomoże.
A przy okazji, jak bardzo jest to bezpieczne/niebezpieczne udostępnianie na zewnątrz. Co jest bardziej bezpieczne przekierowywanie portów, dmz czy użycie ipv6 i czy przy takim udostępnieniu jest możliwość, że ktoś wejdzie głębiej do sieci niż trzeba. Jak zabezpieczyć to. Dlatego na początku chciałem całkiem oddzielny internet.