Moi drodzy forumowicze…chciałbym zapytać o nastepujacą zecz…
Mam internet swiatłowodowy, modem jest podłoączony kablem do komputera,i mam taka prędkosć jaka powinienem mieć…na kompie robię przelewy itd itp
Natomiast na wi -fi przegladam internet telefonem i nic nie robie waznego.
A moje pytanie brzmi: czy stało by sie cos jak bym udostępnił wi fi sasiadowi? tzn czy mogłby podejrzec te moje sprawy bankowe?
pytam bo jestem laikiem… dziekuje za odpowiedzi
Przede wszystkim, będziesz prawnie odpowiedzialny za rzeczy które będzie robił na twoim wifi. Jeżeli jest w twojej sieci może np. drukować z druarki, wykrywać urządzenia itp jeżeli podłączałeś się jako do sieci domowej. Jeżeli zhakowałby ci router może przeprowadzić atak man in the middle i spreparować strony bankowe dla przechwycenia haseł.
Routery czy AP mają czasem taką funkcje, która się nazywa sieć gościnna do uruchomienia, więc jeżeli masz coś takiego to z tego powinieneś skorzystać.
Jeżeli ufasz sąsiadowi jak swojej dziewczynie to możesz, ale to o wiele większe ryzyko niż zaufanie do niej
Może kiepski żart, ale z przymrużeniem oka go potraktuj. Ja wyznaje zasadę ufam sobie i najbliższym, reszcie nie. Najbliżsi to rodzina, dziewczyna staje się rodziną jak jest na papierze to, a poza tym jak chce się być bezpiecznym to intercyza bez niej może być jak z tymi atakami na router co napisał @aasereht
szczerze mówiac nie wiedziłem ( jako laik) ze takie ‘‘czary’’ są mozliwe … dlatego wole zapytac bardziej kompetentne osoby…Jednak sobie odpuszcze udostepnienie sieci, za duze ryzyko…
Bardzo dziekuje za odpowiedzi.
Sieć domowa to twój azyl jak ten azyl pod kołdra w łóżku Można kogoś wposcic, ale i tak zawsze mniejsze lub większe ryzyko
Można bez problemu, o ile router ma opcje sieci dla gościa, wtedy tworzy osobną podsieć i po temacie.
Ewentualnie podpina się dodatkowy AP jako osobna podsieć.
Ten temat został automatycznie zamknięty 180 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.