Witam, serdecznie - napiszę co mam i co chciałbym zrobić, a czego nie mogę zrobić by to osiągnąć…
Komputer mam w dość rozbudowanej sieci, do której dostęp do świata gwarantują 3 radio linie (czy coś takiego) sieć jest głownie bezprzewodowa (między budynkami) natomiast w budynkach jest już kablowo (czyli maszt na dachy bloku (jeden na blok) a do domów kabelkami normalnie idzie)
Mieszkam w domku i sieć mam bezprzewodowo - na dachu mam antenę do której idzie przewód sieciowy tylko w domu przy kompie mam przelotkę która daje po drodze zasilanie… Adres mam przydzielany przez DHCP z puli 192.168.55.X i wszystko mi ładnie śmiga. Nie mam nigdzie ustawionych żadnych serverów proxy ani portów.
W komputerze mam drugą kartę sieciową i do niej doczepiam laptop lub komputer który współpracuje z TV z drugiego pokoju, chciałbym na tym sprzęcie mieć dostęp do interentu… i tu jest problem.
Większość sposobów jakie próbowałem nakazuje używanie adresów 192.168.X.X i od razu zaznaczam ze nie mogę tak zrobić gdyż nie będzie działało… Użycie adresu poniżej 192.168.128.X powoduje od razu konflikt a wyższe działają i komputery się połączą i teoretycznie będzie dobrze, ale jeden drugiego nie będzie widział… albo będzie działać tylko w jedną stronę (mówię o LAN) internet w ogóle nie działa…
Próbowałem programów typu PROXY ale nie działa albo raczej ja tego nie umiem ustawić, w necie znalazłem kiedyś info jak zbudować taką sieć na adresach 90.0.0.X i chodziło tylko jest jedno ale, wymagało to padania adresów servera proxy a ja np. na komputerze z TV tego zrobić nie mogę, bo nie przewidziano czegoś takiego w oprogramowaniu, również na laptopie jak są podane servery proxy to niby wszystko działa ale np. nie ładują sie aktualizacje lub nie działają pewne usługi/programy…
Czyli w sumie jak dobrze myślę to muszę zbudować w domu sieć i schować ją za NATem, tak jak mój komputer jest schowany za NATem serwera do którego się łączy… Miałem program który dobrze w marę chodził jako “transparent proxy” czy coś na adresach 90.0.0.X i miał w opcjach “full NAT” ale jak to wybrałem to klientom od razu przydzielał adresy 192.168.X.X i były problemy…
Znam się na sieciach tyle co w necie wyczytałem czyli wcale :mrgreen:
Kliknij z poziomu pulpitu na start - ustawienia - połączenia sieciowe i kliknij prawym przyciskiem na połączeniu dzięki któremu masz net wybierz właściwości a potem potem przejdz do zakładki zaawansowane i tam kliknij na zezwalaj innym użytkowikom sieci na łączenie się poprzez to połączenie internetowe tego komputera. I to w zasadzie wszystko A i tych adresów IP nie musisz zmieniać ustaw je na automatyczne
jeśli chcesz podłączyć drugi komputer bezpośrednio to możesz dla drugiej karty ustawić wewnętrzne IP z puli 10.x.x.x i włączyć udostępnianie połączenia internetowego
ale faktycznie lepiej będzie wstawić wewnętrzny router z natem
który sam powinien przydzielić IP i wtedy nie powinno mieć znaczenia czy będzie to pula 10.x.x.x czy 192.168.x.x bo z zewnątrz będzie widziany tylko numer PI routera
:-x :-x :-x Jak kiedyś chciałem włączyć udostępnianie połączenia internetowego to system od razu informował że adres tej karty zostanie zmieniony na 192.168.0.1 czy coś takiego, na pewno wyłączał mi automatyczne przyznawanie IP… a teraz tylko mi się łapka pojawiła… hmm… nie wiem czemu… mam świeża (kilka dni) instalacje systemu, ale nie sądzie… może jakieś stare programy czy coś, chociaż… poprzednia instalacja maiła ponad 5 latek… …leceem po tableta zobaczyć czy działa…
Złączono Posta: 23.09.2007 (Nie) 11:18
Ok, działamy dalej - jak mam skonfigurowane adresy automatycznie to na komputerze mam komunikat że sieć działa z ograniczeniami i mam adres 0.0.0.0 a na laptopie mam adres prywatny 169.245.247.68… czyli musze klepnąc adresy ręcznie… np. Ip: 10.0.0.1 maskę komputer proponuje sam: 255.0.0.0 a brama? a dalej?
Tak, kabel mam odpowiedni czyli taki do łączenia bezpośrednio 2 komputerów, nie wiem czy jest krosowany czy nie, ale w firmie jak się wpinam do HUBa to używam innego przewodu… Grupe roboczą komputery mają taką samą, rozumem że pozostałe pola (brama, dns i takie tam) zostawić puste…
Więc tak, na licznikach widać ze jakieś pakiety są odbierane i wysyłane… laptop pokapował się że ma sieć, bo wyskoczyła lista aktualizacji Windowsa do pobrania, ale nic nie działa… komputer stacjonarny widzi laptop w sieci, wszystko się ładnie pinguje… a na laptopie jak spinguje stacjonarkę to jest TimeOut a jak spingowałem laptop to się zawiesił
Złączono Posta: 23.09.2007 (Nie) 12:23
Wysłano/Odebrano, Laptop: 495 / 16 Komputer 1591 / 63 Tak mnie przeleciało przez myśl - może przewód walnięty?
…192.168.0.1 Nie mogę uzywać adresów z puli 192.168.X.X a wszystkie programy i spece każą mi tak robić… konflikt mi wyskakuje że adres jest już w sieci jak używam puli 192.168.X.X
Złączono Posta: 23.09.2007 (Nie) 21:34
Więc tak, inny 100% sprawny przewód i coś się zaczęło dziać… na adresach 10.0.0.2/3 i masce 255.0.0.0… Komputery się widza odpowiadają na PINGi i działa sieć lokalna, ale Internet nie przełazi
A, na komputerze mam Nortona 360, i żeby zadziałano musiałem go wyłączyć… warunkowo pozwolił mi na 10 minut… ruszyło jak napisałem wyżej, wszystko bez neta… Teraz Norton się ponownie włączył i nadal chodzi, więc czemu wcześniej blokował albo jak go skonfigurować by mi dopuszczał ruch lokalny. Sprawny LAN to już 80% sukcesu