System, na którym dzieje się ta tragikomedia to Server 2008 r2 postawiony na wirtualce. Wchodziłem już we właściwości folderu > Udostępnij… > Wybrałem użytkowników do objęcia udostępnieniem > Udostępnij ponownie i spotykam się z komunikatem “Nie można udostępnić tego folderu.” Potem widzę, że przypisała się mu ścieżka sieciowa \\NazwaSerwera\NazwaFolderu
i mogę się dostać do niego wpisując ją w pasek Eksploratora Plików ale nie inaczej. Folder po prostu jest niewidoczny w otoczeniu sieciowym. Po wejściu do niego okrężną drogą pojawia się w oknie lokalizacji (po lewej) ale nie inaczej.
Co mam zrobić by pojawił się natychmiast po udostępnieniu? To by udostępniony folder natychmiast stał sie widoczny w otoczeniu sieciowym zostało zastrzeżone przez mojego nauczyciela zawodowych i jak mogłem się spodziewać z tym mam największy problem.
Możliwe, że to przez Niezidentyfikowany profil sieci zamiast Domowego. W Edytorze Lokalnych Zasad Grupy nadałem sobie uprawnienia do zmiany lokalizacji ale po wejściu w Centrum Sieci i Udostępniania w sekcji Wyświetlanie Aktywnych Sieci opcja “Sieć prywatna” nie podkreśla mi się tak jak we wszystkich poradnikach z internetu powiązanych z egzaminem e.13. Zmiana lokalizacji sieci niezidentyfikowanych nie robi absolutnie żadnej różnicy. O ile dobrze rozumiem to nie kwestia zmiany sieć publiczna>prywatna ale sieć niezidentyfikowana>domowa a tego nie daję rady zrobić. Rozkładam bezradnie ręce.
Musi być jakieś inne rozwiązanie, które nie wymaga grzebania w przystawkach. Możliwe, że nie będę miał na to czasu na egzaminie zawodowym.