Uefi msi b350m gaming pro x8 zamiast x16 RX560

Witam mam mały problem nie wiem jak w uefi zmienić prędkość szyny karty graficznej w uefi i tym biosie mam zaktualizowany do najnowszego miesiąc temu to było niecały i zamiast mam x16 jak było wcześniej mam x8 w cpuz graphic interface.

Wklej screen z CPU-Z z tej zakładki.

1 x PCIe 3.0 x16 slots
- RYZEN series processors support x16 mode
- 7th Gen A-series/ Athlon™ processors support x8 mod

Widać może masz CPU nie Ryzen.

1 polubienie

zerknij ramy mamiłem stockowy 2100mhz ale podkręcone do 3200 bo takie kupilem 3200

Najnowszy program GPU-Z i dasz screen z zakładki Graphics Card - odczyt z RX560.

1 polubienie

Proszę wcześniej było x16 sam nie wiem co się stało

No faktycznie jest x 8 - bus interface.

Czy oprócz karty PCIE masz zainstalowane jakieś inne karty PCIE?

Kartę PCIE ruszałeś? wyjmij i ponownie dobrze wsadź.

Trzeba będzie zrobić reset biosu baterią - możliwe, że nowy bios namieszał?

Komputer odłączony od zasilania 230V,wyjmujesz baterię z płyty na 10 minut, wkładasz, uruchamiasz kompa i start do biosu, ustawisz datę i godzinę (prawidłowy reset zresetuje te dane) i zapiszesz bios Save. I test, czy OK.

1 polubienie

Dobrze tak zrobię jak radzisz, nic nie mam zainstalowane dodatkowego odpisze jak zrobię co dalej. :slight_smile:

Ale z tego co wyczytałem, to RX 560 pracuje jako x8 i chyba tak zostanie.

1 polubienie

kurcze jestem zdziwiony bo pamiętam jak kupiłem to było x16 w karcie graficznej w sterowniku napisane :confused: a teraz jest tak jak piszesz jako x8 nie zmieniło się po restarcie biosa :frowning: a w biosie można było to zmienić teraz się tego nie da zrobić w tym uefi? Gdzie to pisze że x8

a mam pytanie czy mogę ja podkręcić np do 1326 MHz (Gaming Mode) jak to jest napisane TUTAJ jestem ciekaw pewnie trzeba coś pobrać jak na razie mam tylko sterowniki amd

Widać nowy bios płyty zrobił jak powinno być i magistrala PCIE pracuje jako x8.

Ale to nie ma praktycznie znaczenia,czy x8, czy x16 - x8 da sobie spokojnie radę z tą kartą.

OC najpierw czytaj w necie i dopiero kombinuj.Powinno pójść z poziomu sterownika.

https://www.google.pl/search?client=firefox-b&dcr=0&q=Rx+560+podkręcanie&spell=1&sa=X&ved=0ahUKEwjiuNDYy8DWAhWhA5oKHelSDyoQBQgjKAA&biw=896&bih=414

1 polubienie

Zastanawia mnie jedno pamiętam ze przed aktualizacja bios w cs miałem więcej fps i było x16 liczę ze kiedyś to odblokują. Przy przejściu z gry na pulpit zawsze mi ścina, teraz nie wiem czy ścinało wcześniej bo miałem problem z pamięciami ram coś tam jakiś układ się spalił, w ramach ale uznali gwarancje dali nowe niby podkręcałem a tylko ustawiłem na 3200 taka jak kupiłem. Tyle chyba nic więcej nie wymyśle, jak to nowy temat zakładać. Jeszcze takie pytanie może ktoś kto ma/iał rx560 czy pamięta że miał x16 to niech napisze albo sie niech wypowie jak to u niego jest chętnie poczytam. moj model to Radeon RX 560 ROG STRIX 4GB Gaming Asus. W cs mam 90-160 fps a w lolu 70-100