Witam, kupiłem niedawno nowego laptopa lenowo g570 bez żadnych płyt oczywiście, mój dysk podzielony jest na dwie partycje, C i D, tyle ze na C są programy, windows, itp a na D kilka instalek programów i sterowników, a nigdzie nie widzę plików do odzyskiwania Windowsa, podobno są, tak mówił mi sprzedawca, ale nie wiem gdzie i czym wypalić tego Windowsa na płytce, tak na wszelki wypadek, chodzi o win 7
Szukaj w Zarządzaniu dyskami (PPM na Komputer > Zarządzaj > po lewej Zarządzanie dyskami). Powinna tam być partycja pod nazwą PQSERVICE (czasem inaczej).
Witam
Tą ukryta partycje z systemem zobaczysz zapewne tak:
-
wejdź do panelu sterowania
-
następnie narzędzia administracyjne
-
później w zarządzanie komputerem
-
następnie magazyn i tam masz zakładkę zarządzanie dyskami
Pozdrawiam
http://img543.imageshack.us/img543/2033/photovir.png mam coś takiego i nic tu nie rozumiem, nie wiem gdzie jest ta partycja i jak ja zrzucić na płytę
Masz na głównym dysku partycję 14,75 GB oznaczoną jako OEM. To jest ta partycja tzw. Recovery z Twoim systemem operacyjnym.
Niestety, nie wiem jak się ją “zrzuca” na płytę, ale może ktoś tu podpowie?
szukałem jakiegoś programu na stronie lenowo, ale nie znalazłem nic co by w tym pomogło, żadnego programu co służył by własnie do tego, a płytka z Windowsem własnie by się przydała bo rożne rzeczy się zdarzaj, poza tyn czy ta kopia systemu, która jest na płycie, jest jakoś zabezpieczona przed np skasowaniem?
Nie wiem, czy Cię zrozumiałem, ale jeśli chodzi o partycję Recovery na dysku, to nie jest zabezpieczona w żaden sposób i łatwo ją przypadkowo usunąć, natomiast jej kopia na płycie (płytach) CD-DVD-R (nie RW!) będzie bezpieczna.
Poszukaj w zainstalowanym systemie aplikacji One Key Recover. Z jej pomocą stworzysz płytę recovery z Windowsem czyli dokładnie to co masz na ukrytej partycji . Nie wierzę że nie masz z laptopem żadnej instrukcji, w niej jest napisane co i jak.
w instrukcji nic nie było o tym, poszedłem za radą i włączyłem One Key Recovery i tu jest ta opcja, mam jeszcze jedno pytanie czy klucz będzie zapisany w tej kopi czy trzeba go ponownie wpisać?
Klucza nie trzeba będzie wpisywać. Pamiętaj o numerowaniu nagrywanych płyt.
nie będzie trzeba go podawać nawet nawet po całkowitym formacie dysku?? :?:
Tak, bo klucz jest już w backupie systemu zapisany.
to będę robić dzięki za pomoc, temat zamknięty