Witam.
Mam pytanie. Na dysku C w folderze Windows, gdy zaznaczę pokaż ukryte pliki i foldery, pokazuje mi sie folder o nazwie $hf_mig$. Co to za folder i czy można go usunąć?
Witam.
Mam pytanie. Na dysku C w folderze Windows, gdy zaznaczę pokaż ukryte pliki i foldery, pokazuje mi sie folder o nazwie $hf_mig$. Co to za folder i czy można go usunąć?
$xpsp1hfm$ + $hf_mig$
Są to foldery Service Pack 1 i HotFix Migration. Instalując jakieś poprawki, łatki czy hotfixy są one automatycznie dublowane w postaci alternatywnej kopii w tych folderach. Po co? Celem jest zapobiegnięcie podmianie wersji plików ich starszymi wersjami. Np. zainstalowałeś na kompie plik łatki Windowsa w wersji 5.6.200. Został sobie on sklonowany w owych ukrytych folderach. Następnie próbujesz instalować np. packa zestawu łatek, który ma ten sam plik ale w wersji starszej np. 5.6.100. Wtedy właśnie jest uruchamiany mechanizm MIGRACJI czyli omijania instalki starszej wersji a plik jest pobierany zamiast z packa z netu właśnie z dysku z tej kopii w dolarkowym folderku. Skasować je można. Ewentualne ryzyko masz już nakreślone w moim wywodzie powyżej.