Ukrywanie linku do pliku w źródle strony!


(Bartoszka312) #1

Witam!

Mam problem, chce zrobić stronke z możliwością pobierania plików, ale nie chce aby ktokolwiek znał adres tego pliku.

To znaczy, np. mam stronke index.php z niej robie przekierowanie meta do pliku download, dzięki czemu strona nie przejdzie na adres pliku, lecz go tylko pobierze.

Lecz jest problem, gdyż ten adres będzie można zobaczyć w źródle strony!

I tu mam pytanie, czy można jakoś ukryć ten adres do pliku?? #-o

albo zrobić jakiś inny download z którym nie będzie można zobaczyć adresu do pliku??? #-o

Proszę o pomoc! !!


(Wojtomzac) #2

nie wiem czy dobrze cię zrozumiałem ale stronka typu skocz.pl i odnosząca sie do pliku może pomóc gdyż nie odniesie się bezpośrednio lecz z innego adresu


(Bartoszka312) #3

dzięki!

bardzo mi pomogłeś !!

-- Dodane 02.09.2010 (Cz) 18:32 --

nie rozwiązaliśmy problemu!

bo teraz kto sobie wklei adres (np. http://skocz.pl/FIGHT-i_n) -pierw pobierze go ze źródła na mojej stronie, to pobierze sobie plik!!

ja chce żeby dało się go pobrać tylko z mojej strony, lecz żeby nikt nie widział adresu do pliku!!

Co mam zrobić??


(Tomek Matz) #4

Musisz to zrobić w następujący sposób ... Zamiast linku, który normalnie zawierałby bezpośrednią ścieżkę do pliku umieszczonego w jakimś katalogu serwera www musisz dać link do skryptu php. W tym linku możesz sobie GET-em przekazać nazwę pliku (jeśli ten plik umieszczony będzie gdzieś na dysku w jakimś katalogu - nie musi to być wówczas katalog serwera www) lub np. ID (jeśli ten plik będzie umieszczony w bazie danych).

Będzie to wyglądać np tak: Download

W tym skrypcie będziesz wczytywał ten plik (z dysku bądź bazy danych) i od razu wysyłał do użytkownika. Czyli robisz to bajt po bajcie, tak żeby nie wczytywać całego pliku do pamięci serwera. Na początku tego skryptu umieścisz kod, który będzie sprawdzał skąd (w sensie z jakiego adresu URL) nastąpiło przejście na stronę tego skryptu. Jeśli z jakiegoś, który nie jest Twój, to będziesz przekierowywał na inną stronę. Nie nastąpi wówczas wysyłanie żadnego pliku.