Witam. Dziś pokaże wam jak ukryć partycję na komputerze tak żeby nie dało się jej znaleźć (jeżeli nie wiesz jak szukać )
Sposób ten polega na usunięciu litery dysku (lub partycji) po czym staje się on niewidzialny.
Zaczynamy:
- Klikamy Logo+R i wpisujemy “cmd”.
- Wpisujemy “diskpart” i wciskamy Enter.
- Wpisujemy “list volume” i wciskamy enter. W tym momencie mamy listę wszystkich partycji jakie znajdują się na naszym komputerze.
- W tym momencie należy wybrać partycje którą będziemy się bawić. Aby to zrobić wpisujemy “select volume (w tym miejscu numer partycji)”. Ja wybrałem dysk D czyli wpisałem “select volume 5”
- Następnie aby usunąć literę dysku (czyli go ukryć) wpisujemy komendę “remove letter (litera wcześniej wybranego dysku)” czyli w moim przypadku jest to “remove letter d”
W tym momencie nasza partycja/dysk znikły. Porównanie jak to wygląda w praktyce:
Przed ukryciem i po:
Aby przywrócić naszą partycje/dysk należy wykonać wszystko od punktu 1 do 4. Następnie zamiast wpisać “remove letter…” czyli usuwać literę musimy przypisać literę na nowo. Żeby to zrobić wpisujemy komendę “assign letter (litera którą poprzednio usunęliśmy)” czyli w moim przypadku jest to “assign letter d”
Gotowe!
Testowane na Win XP Pro x86 oraz Win 7 x64 Ultimate. Dajcie znać na czym jeszcze działa to dopiszę :).
Oczywiście wszystko robisz na własną odpowiedzialność.
By _ ProTofik _. Zezwalam na kopiowanie ale musi być podpisane moim nickiem.